Ягодите и спанакът имат най-много пестициди, царевицата и авокадото - най-малко
Любопитно 13.03.2017 16:35
Аботната група по околната среда към американското министерство на земеделието анализира 48 плодове и зеленчуци, отглеждани с обичайни практики, и установи, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото - най-малко, съобщи "Медикъл дейли".
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида. "Мръсната десетка" - с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите.
Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция.
Ягодите съдържали най-малко 20 пестицида.
Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните пъпешите "Медна роса", кивито, оранжевият пъпеш (Канталуп), карфиолът и грейпфрутът.
Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.
Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход.
Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида. "Мръсната десетка" - с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите.
Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция.
Ягодите съдържали най-малко 20 пестицида.
Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните пъпешите "Медна роса", кивито, оранжевият пъпеш (Канталуп), карфиолът и грейпфрутът.
Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.
Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход.
Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.
CHF
|
1 | 2.09157 |
GBP
|
1 | 2.23166 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.88827 |
USD
|
1 | 1.66086 |
Последни новини
- 12:43 Военната помощ за Украйна рязко спадна през втората половина на 2025 г.
- 12:38 Парламентът се отказа да обсъди проектобюджетите на НЗОК и на държавата за 2026 г.
- 12:35 Николай Василев: Влизаме в еврозоната с 15-годишно закъснение
- 12:32 ИТН поиска промени в Изборния кодекс и машини под наем за следващия вот
- 12:28 Германски депутат: Русия струпа около 360 000 войници в Беларус, на границата с НАТО
- 12:21 Крачка назад: ЕК смекчава правилата за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили
- 12:14 КС ще разгледа делата за отнетите правомощия на президента в ДАР, ДАНС и ДАТО
- 12:07 Празнични облекла за деца