Вярно ли е, че сладкото вреди на детските мозъци?

Любопитно 22.06.2022 17:39 Снимка: ДНЕС+

Вярно ли е, че сладкото вреди на детските мозъци?

За вредите от захарта се е говорило много и ще продължава да се говори. Този път учените насочват вниманието си към нейните най-големи консуматори - децата.

Редовната консумация на захарни изделия води до наднормено тегло - това ни е ясно на всички. Но децата са поставени и под друг сериозен риск, ако често си хапват шоколади, близалки и други подобни вкусни, но вредни лакомства.

Според учени от Университета в Джорджия, честата консумация на захар при подрастващите влияе на развитието на мозъка им и в частност на способността за запаметяване. Те доказват връзка между подсладените напитки и хипокампуса - област в мозъка, отговорна за ученето и запаметяването.

Снимка 527722

 

С експеримент с гризачи е установено, че пиенето на напитки с високо съдържание на захар по време на юношеството влияе негативно на уменията за учене и запаметяване в зряла възраст. А причина за този ефект е промяна в бактериалната чревна флора.

Консумацията на захар в ранна възраст увеличава значително нивата на парабактероидите и колкото по-високи са те, толкова по-големи са затрудненията в решаването на задачи със запаметяване.

Снимка 527724

 

Това е така, защото хипокампусът се развива до края на юношеството и е много податлив на влияния, като това на въпросните бактерии. Негативният ефект обаче може да даде отражение в различна степен и в различни задачи, но общото е, че той продължава да се наблюдава и в по-зряла възраст, предава Science Daily.

След като е установено, че бактерии от чревната флора могат да предизвикат когнитивни дефицити, сега пред учените стои задачата да установят и как точно се случва това. Но и сегашните изводи са ни достатъчни, за да бъдем още по-внимателни колко захар даваме на децата си.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648