Влюбването, приятелството, връзките и мит ли е любовта от пръв поглед

Любопитно 15.07.2021 16:20 Снимка: ДНЕС+

Влюбването, приятелството, връзките и мит ли е любовта от пръв поглед

Всички сме въздишали на филми или четейки книги, в които главните герои се влюбват от пръв поглед и завинаги. Проучване, проведено от учени от университета на Виктория, провинция Британска Колумбия, Канада, се опитва да отговори на вечния въпрос как се случва любовта.

В него взимат участие почти 1900 студенти и възрастни доброволци с различен етнос и ниво на образование. Интересното е, че при 66% от участниците настоящата или последната любовна връзка е започнала не като по филмите, а като приятелство.

Най-често приятелството прераства в любовни отношения при младите хора, които са навършили 20 години, както и при еднополовите двойки. Това се наблюдава при 85% от романтичните двойки в тези две групи.

При студентите приятелските отношения продължават около две години, преди да прераснат в любовна връзка. Огромна част от тях съобщават, че не са започнали приятелството с романтични намерения или заради привличане. 

47.4% от студентите заявяват, че предпочитат първо да установят приятелството, което по-късно да премине в романтична връзка. Те пренебрегват другите възможности да срещнат своята половинка - например на партита или чрез приложенията за запознанства като Tinder и Bumble.

"Повечето изследванията върху връзките, публикувани в популярни списания и цитирани в учебници, се фокусират предимно върху романтичните искри между непознати и до голяма степен пренебрегват романтиката, която се развива между приятели", казват авторите на изследването, цитирани от Daily Mail.

Проф. Дану Антъни Стинсън, преподавател по психология във университета на Виктория обаче се надява, че новото проучване ще накара хората да преразгледат предубежденията си за любовта и приятелството. Данните от проучването са публикувани в Social Psychological and Personality Science./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448