Вкусни начини да забавим стареенето на мозъка

Любопитно 08.02.2023 12:11 Снимка: ДНЕС+

Вкусни начини да забавим стареенето на мозъка

Напоследък все по-често говорим за здравето на мозъка и за това какво можем да направим, за да го запазим по-млад за по-дълго. Спортът и менталните тренировки, като решаване на кръстословици например, безспорно са добра идея. Но има и още един лесен и вкусен начин.

Според изследване на френски учени, публикувано в Molecular Nutrition&Food Research, кафето и какаото не само ще ни стоплят през студените месеци, но също така се свързват с намален когнитивен упадък. И редовната им консумация ни гарантира по-бистър ум.

Учените установяват, че този ефект се дължи на съдържанието на полифеноли в двете напитки. Тези вещества предпазват мозъка и подобряват когнитивните функции. Те се мощни антиоксиданти, които се съдържат и в гъбите, червеното вино, зеления чай, горските плодове и други.

Снимка 557693

 

Доказано е също така, че полифенолите влияят положително на метаболизма, а отдавна е известно, че добрата чревна флора е от съществено значение за здравето на мозъка. Но ефектът от редовната консумация на кафе и какао не се изчерпва дотук.

Двете напитки намаляват риска от от развитие на болест на Алцхаймер. Също така са полезни за сърцето, защитават черния дроб, намаляват риска от образуване на камъни в бъбреците и като цяло ни помага да живеем по-дълго и по-добре/lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543