Видове ракии - Гроздова ракия
Любопитно 08.12.2015 07:15
Ако има някаква класация в производството на ракии, гроздовата заема твърдо второ място. По количество на получените литри дели мегдан само със сливите, а по вкусово разнообразие - перлова, мускатова, димятова, бисерна и прочие, е безспорен фаворит.
Съзнаваме каква сме¬лост е нужна да обявиш коя ракия е най-добра, веднага ще ни погнат силистренци за кайсиевата си гордост, сливенци -за перловата, троянци - за сливовата, шопите - за джанковата, плевенци - за кайлъшката и т.н. Всеки край се гордее със собственото си произведение и в това има нещо родолюбиво и свидно - ето че и ракията предизвиква патриотични емоции. Гроздова ракия се прави от винени и десертни сортове, които узряват по едно и също време.
Обира се гроздето, ронка се, мачка се и се отделя за бели вина, за червени, но това е проблем за винопроизводителите. За ракията няма значение цветът на гроздето, важното е да е добре узряло, да е почистено и правилно обработено. Гроздовата каша се събира в дренирана каца и част от мъстта се отделя веднага за бяло вино, а останалата в кацата каша ферментира с потопена шапка. След ферментацията виното се отточва, а гроздовата каша, от която ще се вари ракия, се събира в отделна каца. Тя също ферментира с потопена шапка и след ферментацията веднага се дестилира. При първата дестилация първакът и патоките не се отделят.
За втората дестилация към ракията може да се прибави и вино от десертните или от мискетовите сортове за вкус и аромат. Съотношението ракия-вино е 3:1.
Дестилацията протича на умерен огън и задължително отделяне на първака и патоките. Получената ракия се налива в дъбово буре за отлежаване. Ако се използва стъклен съд, внасят се в дамаджаните трески от суха дървесина на черница или дъб - 3-4 г за 1 л. Щом ракията получи златист цвят, приятен вкус и мискетов аромат, се налива в стъклени бутилки, които се нареждат в хоризонтално положение на хладно място.
Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"
Съзнаваме каква сме¬лост е нужна да обявиш коя ракия е най-добра, веднага ще ни погнат силистренци за кайсиевата си гордост, сливенци -за перловата, троянци - за сливовата, шопите - за джанковата, плевенци - за кайлъшката и т.н. Всеки край се гордее със собственото си произведение и в това има нещо родолюбиво и свидно - ето че и ракията предизвиква патриотични емоции. Гроздова ракия се прави от винени и десертни сортове, които узряват по едно и също време.
Обира се гроздето, ронка се, мачка се и се отделя за бели вина, за червени, но това е проблем за винопроизводителите. За ракията няма значение цветът на гроздето, важното е да е добре узряло, да е почистено и правилно обработено. Гроздовата каша се събира в дренирана каца и част от мъстта се отделя веднага за бяло вино, а останалата в кацата каша ферментира с потопена шапка. След ферментацията виното се отточва, а гроздовата каша, от която ще се вари ракия, се събира в отделна каца. Тя също ферментира с потопена шапка и след ферментацията веднага се дестилира. При първата дестилация първакът и патоките не се отделят.
За втората дестилация към ракията може да се прибави и вино от десертните или от мискетовите сортове за вкус и аромат. Съотношението ракия-вино е 3:1.
Дестилацията протича на умерен огън и задължително отделяне на първака и патоките. Получената ракия се налива в дъбово буре за отлежаване. Ако се използва стъклен съд, внасят се в дамаджаните трески от суха дървесина на черница или дъб - 3-4 г за 1 л. Щом ракията получи златист цвят, приятен вкус и мискетов аромат, се налива в стъклени бутилки, които се нареждат в хоризонтално положение на хладно място.
Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"
![]() |
1 | 2.08755 |
![]() |
1 | 2.2437 |
![]() |
10 | 3.85324 |
![]() |
100 | 4.1453 |
![]() |
1 | 1.68548 |
Последни новини
- 17:04 Ново изследване разкрива: Британският крал Джордж IV е печелил лично от робски труд
- 16:56 Путин: С Тръмп е най-добре да се срещнем в ОАЕ, но условия за среща със Зеленски няма
- 16:45 Председателят на КЗП Мария Филипова е предложена за заместник-омбудсман
- 16:37 Джартов: Забранено е паленето на огън за зимнина, както и барбекюта на открито
- 16:30 ВОС отказа екстрадицията на руски гражданин, разследван за подкуп
- 16:22 Започва основен ремонт на ул. „Поп Димитър“ във варнеския район „Младост“
- 16:16 Общински съвет – Варна с призив към бизнеса, инвеститори, спонсори и дарители за ФК „Спартак“
- 16:09 Иван Кръстев за "Файненшъл таймс": Зеленски с основание се опасява от протестите срещу корупцията