
Любопитно 15.01.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+
Варените и бърканите яйца: добавете лимон
Варени яйца със сигурност не ядем само по Великден и със сигурност не само тогава ни е изключително дразнещо някое да се спука, докато бълбука във врящата вода.
Има обаче един много лесен трик, с който не само ще предпазим яйцата от напукване, докато станат твърдо сварени, а и ще си гарантираме, че ще се белят много по-лесно.
Необходимо е само да добавим няколко резена лимон или една чаена лъжица лимонов сок във водата, в която ще варим яйцата. Киселинността на цитрусовия плод предпазва черупката от напукване и така получаваме перфектен резултат.

Има и друг вариант - да натъркаме черупките с резен лимон, преди да ги сложим да се варят. Но това е малко по-трудоемко.
Разбира се, може да се възползваме и от един друг добре познат трик за по-лесно белещи се яйца - заливането им с ледена вода или направо с бучки лед веднага след като са се сварили, предава Cookist.
Ако пък предпочитаме бъркани пред варени яйца, лимонът може отново да ни е на помощ, за да ги направи перфектни. Добавяме половин чаена лъжичка лимонов сок към две-три яйца и ги пържим. Киселинността в този случай прави яйцата по-кремообразни и пухкави./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09921 |
![]() |
1 | 2.25456 |
![]() |
10 | 3.86009 |
![]() |
100 | 4.00136 |
![]() |
1 | 1.6523 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 18 септември 2025 г.
- 21:09 Лавров: Киев се опитва да саботира политическите усилия на САЩ за решаване на конфликта в Украйна
- 21:05 Чарлз III разговаря с Тръмп в двореца "Уиндзор", историческата официална визита започна
- 21:01 Теменужка Петкова: Асен Василев да не забравя, че през 2025-а плащаме негови стари сметки!
- 19:34 Турция въвежда задължителни психотестове преди сключване на брак
- 19:27 Хърватия вече има първата плаваща аптека
- 19:21 Лебедев: Руските сили нанесоха удар по завод, произвеждащ системи за насочване на ракети за ВСУ
- 19:13 Фридрих Мерц пред Бундестага: Путин изпитва търпимостта ни