Любопитно 15.01.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+
Варените и бърканите яйца: добавете лимон
Варени яйца със сигурност не ядем само по Великден и със сигурност не само тогава ни е изключително дразнещо някое да се спука, докато бълбука във врящата вода.
Има обаче един много лесен трик, с който не само ще предпазим яйцата от напукване, докато станат твърдо сварени, а и ще си гарантираме, че ще се белят много по-лесно.
Необходимо е само да добавим няколко резена лимон или една чаена лъжица лимонов сок във водата, в която ще варим яйцата. Киселинността на цитрусовия плод предпазва черупката от напукване и така получаваме перфектен резултат.

Има и друг вариант - да натъркаме черупките с резен лимон, преди да ги сложим да се варят. Но това е малко по-трудоемко.
Разбира се, може да се възползваме и от един друг добре познат трик за по-лесно белещи се яйца - заливането им с ледена вода или направо с бучки лед веднага след като са се сварили, предава Cookist.
Ако пък предпочитаме бъркани пред варени яйца, лимонът може отново да ни е на помощ, за да ги направи перфектни. Добавяме половин чаена лъжичка лимонов сок към две-три яйца и ги пържим. Киселинността в този случай прави яйцата по-кремообразни и пухкави./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.24061 |
RON
|
10 | 3.84295 |
TRY
|
100 | 3.87452 |
USD
|
1 | 1.65945 |
Последни новини
- 21:04 Ушаков: Путин очаква от преговорите между Тръмп и Зеленски "решение за Донбас"
- 20:59 Силният вятър нанесе материални щети в 26 области в страната, няма пострадали хора
- 20:55 Хороскоп за понеделник, 29 декември 2025 г.
- 20:44 Тръмп обяви, че е провел "много продуктивен" разговор с Путин преди срещата си със Зеленски
- 19:37 Дензъл Уошингтън на 71
- 19:27 Великобритания купува от Германия мобилна артилерийска система RCH 155
- 19:18 Румяна Дечева: Насилствено въвеждане на машинно гласуване не е добро решение
- 19:08 Трима души загинаха при срутване на сграда в Южна Африка