Любопитно 15.01.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+
Варените и бърканите яйца: добавете лимон
Варени яйца със сигурност не ядем само по Великден и със сигурност не само тогава ни е изключително дразнещо някое да се спука, докато бълбука във врящата вода.
Има обаче един много лесен трик, с който не само ще предпазим яйцата от напукване, докато станат твърдо сварени, а и ще си гарантираме, че ще се белят много по-лесно.
Необходимо е само да добавим няколко резена лимон или една чаена лъжица лимонов сок във водата, в която ще варим яйцата. Киселинността на цитрусовия плод предпазва черупката от напукване и така получаваме перфектен резултат.
Има и друг вариант - да натъркаме черупките с резен лимон, преди да ги сложим да се варят. Но това е малко по-трудоемко.
Разбира се, може да се възползваме и от един друг добре познат трик за по-лесно белещи се яйца - заливането им с ледена вода или направо с бучки лед веднага след като са се сварили, предава Cookist.
Ако пък предпочитаме бъркани пред варени яйца, лимонът може отново да ни е на помощ, за да ги направи перфектни. Добавяме половин чаена лъжичка лимонов сок към две-три яйца и ги пържим. Киселинността в този случай прави яйцата по-кремообразни и пухкави./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 16:17 Ейдриън Нюи, архитектът на шампионските болиди на "Ред Бул", отива във „Ферари“
- 16:08 В Китай само за първото тримесечие са одобрени 127 проекта за вятърна енергия
- 16:02 Американски регулатор разследва изтеглянето на 2 милиона автомобила от Tesla заради автопилота
- 15:59 Полетя най-бързият комерсиален хеликоптер на Airbus
- 15:57 7 доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от атентата в Истанбул през 2022 г.
- 15:53 Пловдивската полиция задържа участници в схема за измама и принуда в размер на 173 000 лева
- 15:50 Изгонените от "Ергенът" Мария и Кристина вече не страдат за Алек
- 15:41 ByteDance: Няма да продадем TikTok на никого