
Любопитно 15.01.2021 19:12 Снимка: ДНЕС+
Варените и бърканите яйца: добавете лимон
Варени яйца със сигурност не ядем само по Великден и със сигурност не само тогава ни е изключително дразнещо някое да се спука, докато бълбука във врящата вода.
Има обаче един много лесен трик, с който не само ще предпазим яйцата от напукване, докато станат твърдо сварени, а и ще си гарантираме, че ще се белят много по-лесно.
Необходимо е само да добавим няколко резена лимон или една чаена лъжица лимонов сок във водата, в която ще варим яйцата. Киселинността на цитрусовия плод предпазва черупката от напукване и така получаваме перфектен резултат.

Има и друг вариант - да натъркаме черупките с резен лимон, преди да ги сложим да се варят. Но това е малко по-трудоемко.
Разбира се, може да се възползваме и от един друг добре познат трик за по-лесно белещи се яйца - заливането им с ледена вода или направо с бучки лед веднага след като са се сварили, предава Cookist.
Ако пък предпочитаме бъркани пред варени яйца, лимонът може отново да ни е на помощ, за да ги направи перфектни. Добавяме половин чаена лъжичка лимонов сок към две-три яйца и ги пържим. Киселинността в този случай прави яйцата по-кремообразни и пухкави./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 1.77335 |
![]() |
1 | 2.27343 |
![]() |
10 | 4.01204 |
![]() |
10 | 2.24625 |
![]() |
1 | 1.61027 |
Последни новини
- 15:26 Арменската армия поиска оставката на премиера, Пашинян нарече действията им военен преврат
- 15:21 Теглят жребия с номерата за изборите на 2 март, окончателно на вота 23 партии и 8 коалиции
- 15:18 Барселона с класика срещу Елче в двубой от Примера
- 15:13 Новата яхта на Абрамович струва 500 милиона долара
- 15:07 Камала Харис поема киберсигурност и здравеопазване
- 15:02 Goldman Sachs отхвърля работата от вкъщи
- 14:57 Много въпросителни преди срещата на върха в Брюксел
- 14:51 KFOR организира военни учения в Косово