В Сицилия регистрираха най-високата температура в историята на Европа

Любопитно 12.08.2021 11:31 Снимка: ДНЕС+

В Сицилия регистрираха най-високата температура в историята на Европа

Град в Сицилия е регистрирал най-високата температура в историята на Европа, съобщи The Independent, като се позовава на съобщение на местната метеорологична служба. В прочутата още от античността Сиракуза, разположена на югоизточното крайбрежие на острова, живакът се е повишил до 48,8 градуса по Целзий в сряда, според ежедневника Corriere della Sera, позовавайки се на данни от Агрометеорологичната информационна система на Сицилия (SIAS). Ако тази температура бъде потвърдена, тя ще надмине предишния европейски максимум от 48.0C, регистриран в Атина през 1977 г.

Въпреки че този дългогодишен рекорд е приет от Световната метеорологична организация (WMO), той се оспорва от някои климатолози и метеоролози. В отговор на новините от Сиракуза, Дънкан Скот, шотландски метеоролог, каза, че скоро ще има повече рекорди. "Опасна топлинна вълна, обхващаща голяма част от Северна Африка и Южна Европа, се разгръща в момента. Фокусът на топлината ще се измести леко на запад и север през следващите дни. Още рекорди са неизбежни", каза той. Подобно на много части на Европа и Северна Африка, Сицилия е засегната от тежки пожари през последните седмици.

Повече от 3 000 пожарогасителни операции са извършени в Сицилия и Калабрия само за половин ден, според местни пожарникари. "Трябва незабавно да реагираме на тази извънредна ситуация, предоставяйки икономическо облекчение на тези, които са загубили всичко", каза земеделският министър Стефано Патуанели.

Сцените в Гърция, Турция и Тунис са еднакво тревожни, като пожарите излизат извън контрол и причиняват жертви. Много жители бяха принудени да напуснат домовете си, преди те да бъдат обхванати от пламъци. Горските пожари също продължават да опустошават Калифорния и други части на Северна Америка след безпрецедентна гореща вълна там./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448