Установиха кои продукти пазят от инфаркт
Любопитно 15.09.2018 16:35
Три порции млечни продукти дневно - мляко, сирене, масло или сметана, намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания, установиха канадски учени.
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.
Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.
Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели./Zdrave.to
От години лекарите съветват да се избягват пълномаслените млечни продукти, защото съдържат много наситени мазнини и повишават холестерола, а той предразполага към сърдечносъдови заболявания.Канадските учени обаче установиха, че тези, които консумират по три порции дневно, почти два пъти по-рядко страдат от сърдечносъдови заболявания и инфаркт в сравнение с пренебрегващите тези храни.
Една порция е равна на чаша прясно или кисело мляко, 15 гр сирене или кашкавал, или лъжица масло.
Млечните продукти имат много полезни съставки - калций, калий, магнезий, вит. К1 и К2, пробиотици в киселото мляко, които са важни за здравословното хранене. Затова учените от университета "Макмастър" в Онтарио решили да проверят каква е връзката между консумацията им и хроничните заболявания.
Те работили с данни от изследването PURE, обхванало 136 000 души от 21 държави и проследило въздействието на околната среда, обществото и биологията върху затлъстяването и хронични здравословни проблеми, като сърдечносъдови заболявания, диабет, рак.
Участниците били на възраст от 35 до 70 години. Те били разделени в четири групи - неконсумиращи млечни продукти, с по-малко от една порция дневно, с една -две порции и с повече от две порции дневно.
Резултатите след девет години показали, че хората със средно три порции млечни продукти дневно са с по-малко сърдечносъдови заболявания в сравнение с групата без млечни продукти. Освен това залагащите на пълномаслените храни били с най-добри показатели./Zdrave.to
![]() |
1 | 2.11281 |
![]() |
1 | 2.24937 |
![]() |
10 | 3.84348 |
![]() |
100 | 3.99141 |
![]() |
1 | 1.67437 |
Последни новини
- 21:34 Зеленски с риза и сако пред камината в Белия дом, Тръмп: Имаме напредък, искаме войната да приключи
- 20:12 Хороскоп за събота, 18 октомври 2025 г.
- 19:36 200 тона дрехи втора употреба изгоряха в склад в Шумен въпреки усилията на 19 огнеборци
- 19:28 Китай изключи двама топ генерали от армията и комунистическата партия
- 19:20 Изправят пред Темида двама за отвличането на жена в Гълъбово
- 19:12 Руски съд осъди 15 украински военнопленници от батальона „Айдар“ на до 21 години затвор
- 19:05 Френската актриса Брижит Бардо е хоспитализирана
- 18:56 Герхард Шрьодер дава показания за строителството на "Северен поток 2"