US-учени посочиха най-голямата вреда от картофите за бременните

Любопитно 24.01.2016 16:39

Учени от National Institutes of Health на САЩ са установили, че ако жената яде много картофи по време на бременността, то нараства рискът от развитие на гестационен диабет. В изследването се посочва, че нишистето, което се съдържа в картофите е източник на голямо количество въглехидрати.
Те провокират бързо повишаване на нивото на глюкозата в кръвта. Жената не усеща това, защото е убедена, че няма никаква опасност щом не яде сладки неща.

Специалистите са анализирали рациона и състоянието на въглехидратния обмен при 21000 бременни в периода от 1991 до 2001 г. В резултат те са установили, че жените, които всеки ден имали в храната си наднормено количество картофи гестационният диабет се е развивал два пъти по-често отколкото при тези, които не са надхвърляли тази норма. При това нямало значение по какъв начин са сготвени картофите.

Дори запечени или на пюре, те може да бъдат нездравословна храна за бременните, ако ги употребяват в твърде големи количества. И това вреди не само на майките, но и на плода в утробата, обясняват учените. /zdrave.to
CHF CHF 1 2.09718
GBP GBP 1 2.25456
RON RON 10 3.85773
TRY TRY 100 4.1355
USD USD 1 1.67179