
Любопитно 05.06.2025 12:51 Снимка: ДНЕС+
Умно: Кои плодове да съхраняваме на плота и кои - в хладилника
Правилното съхранение на плодовете играе важна роля не само за тяхната трайност, но и за запазването на вкуса и хранителната им стойност. Често подхождаме по инерция - поставяме всичко в хладилника с мисълта, че така продуктите ще издържат по-дълго. Но истината е, че някои видове плодове не обичат ниските температури и губят аромата си, докато други се развалят бързо, ако останат на стайна температура.
Ягодите, малините, къпините и гроздето са сред плодовете, които най-добре се съхраняват в хладилник. Те са нежни, с високо водно съдържание и лесно развиват плесен. Ако ги държите на хладно, това ще забави този процес. Добре е обаче да се измиват непосредствено преди консумация, а не предварително, тъй като влагата ускорява развалянето. Ябълките и крушите също могат да се държат в хладилника, особено ако не се планира да бъдат изядени скоро, защото така остават хрупкави по-дълго време.
Бананите определено не понасят ниските температури. Когато се съхраняват в хладилник, кората им потъмнява бързо, а вкусът се променя. Манго, ананас, авокадо и папая също трябва да узреят на стайна температура и едва след това, при нужда, да се охладят за кратко. Цитрусите като портокали, лимони и мандарини могат да стоят на плота в кухнята за няколко дни, но ако ще ги съхранявате за по-дълго е хубаво да ги поставите в чекмеджетата на хладилника.
Костилковите плодове - праскови, нектарини, сливи - също се чувстват по-добре, когато узряват извън хладилник. Студът спира процеса на зреене и може да ги направи със сипкава текстура. След като омекнат и добият пълния си вкус, охладете ги леко преди сервиране, ако желаете да са по-освежаващи. Динята и пъпешът, ако са цели, се съхраняват най-добре на стайна температура. След разрязване обаче задължително трябва да се покрият и да се поставят на студено.
Знанието как да разпределим плодовете между хладилника и плота у дома не само удължава свежестта им, но ни помага и да се радваме на пълния им аромат и вкус. Малка промяна в навиците в тази посока може да допринесе дори за намаляването на хранителните отпадъци.
![]() |
1 | 2.10033 |
![]() |
1 | 2.25716 |
![]() |
10 | 3.85385 |
![]() |
100 | 4.21711 |
![]() |
1 | 1.71504 |
Последни новини
- 10:04 БДЖ моли пътниците да не замърсяват влаковете!
- 10:00 Джо Байдън с тежки критики към Доналд Тръмп: Очакват ни тъмни дни!
- 09:53 Делян Добрев: Зелените рекетьори в България ме хейтят с пяна на уста
- 09:45 Германският външен министър предупреди Израел да не анексира Западния бряг
- 09:36 Гутериш: Мандатната система на ООН е неефективна и се нуждае от сериозна реформа
- 09:31 Разочароваща квалификация за Никола Цолов в Унгария
- 09:27 Лукашенко към Тръмп: Нелепо е! Чуй се, заплашваш най-голямата ядрена сила в света!
- 09:17 Моторист е загинал при катастрофа на АМ "Тракия", движението е спряно