Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне
Любопитно 16.12.2015 11:01
Учени от университета "Карнеги Мелън" в град Питсбърг, щата Пенсилвания посочиха вегетарианците за виновници за затоплянето на климата, пишат вестниците "Телеграф" и "Индипендънт".
Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.
Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна. Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.
Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси. Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производство на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.
Източник: БТА
Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.
Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна. Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.
Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси. Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производство на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.
Източник: БТА
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26868 |
![]() |
10 | 3.86154 |
![]() |
100 | 4.13636 |
![]() |
1 | 1.68519 |
Последни новини
- 13:46 Бионсе прибави първа награда "Еми" към своите 35 трофея "Грами"
- 13:39 Дъщерята на Джо Байдън се развежда
- 13:31 Огромен скандал във волейбола! Момчета ли са играли на световното за девойки
- 13:22 Повече родители ще имат право на онлайн работа през ваканцията
- 13:16 Продават ли ни разтворимо кафе със 74% надценка
- 13:07 Културиста, Йожи и Релето от "Наглите" изчезнаха
- 12:59 Желязков: Осъществяваме политики, а не се занимаваме със сплетни
- 12:51 МС финансира държавните сценични изкуства с допъллнителни 34 милиона лева