Турнето "Ханс Цимер на живо", което бе разпродадено в Европа, ще стигне до САЩ и Канада тази есен

Любопитно 17.03.2024 14:16 Снимка: ДНЕС+

Турнето "Ханс Цимер на живо", което бе разпродадено в Европа, ще стигне до САЩ и Канада тази есен

Ханс Цимер с музиката от "Гладиатор", "Карибски пирати", "Цар Лъв", "Последният самурай, "Дюн" на турне в Северна Америка

В продължение на поколения филмовата музика на германския композитор Ханс Цимер е звучала в магически моменти от филмите "Цар Лъв", "Гладиатор", трилогията "Черният рицар" и съвсем наскоро - "Дюн" и "Дюн: Част втора". Тази есен Цимер ще пренесе своите партитури на сцена в Северна Америка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Турнето му "Ханс Цимер на живо", което бе разпродадено в Европа, ще стигне до САЩ и Канада тази есен, като това ще бъде първият концерт на Цимер в Северна Америка от седем години насам.

Последната му изява беше на фестивала Коачела през 2017 г.

През платформата Zoom от Ню Йорк Цимер каза, че се е вдъхновил, след като "40 години отказвал да се качи на сцена" заради нещо, което му казали приятелите му Джони Мар от групата "Смитс" (The Smiths) и Фарел Уилямс.

"Трябва да гледаш аудиторията си в очите. Не можеш да се криеш вечно зад екрана. Знаеш, че си длъжен да го направиш пред публиката си", му казват те. След Коачела Цимер осъзнава, че може да го направи.

След турнето в Европа, композиторът казва на своя оркестър, че са на върха на своите възможности и сега е моментът.

По време на неговите концерти ще липсва обстановката, характерна за традиционна класическа музика - в "Ханс Цимер на живо" няма диригент, няма ноти пред всеки музикант и няма филмови кадри.

"Аз идвам от рокендрола и вярвам, че трябва да се прави шоу", каза той.

"Публиката остава с нас, защото й даваме преживяване, което никога преди не е имали. Животът е труден, особено в наши дни. Хората са работили усилено, за да си платят билетите, така че по-добре да направим шоу, което да е абсолютно достойно за тях".

"Ханс Цимер на живо" стартира в Дълут, щата Джорджия, на 6 септември и ще обиколи 17 града в САЩ и Канада, преди да приключи във Ванкувър, Британска Колумбия, на 6 октомври.

Цимер каза, че хората могат да очакват разнообразна аудитория. "В публиката виждам жена с внука си, която седи до индианец, до мъж в бизнес костюм, до друга група, знаете, рокери", сподели Цимер и добави: "Това ще е една мултикултурна публика".

"Оркестърът е съставен от международни музиканти, което ги прави много емоционално отдадени и всеки от тях има какво да ви разкаже", каза той.

Концертът "Ханс Цимер на живо" включва произведения от "Гладиатор", "Карибски пирати", "Черният рицар", "Интерстелар", "Цар Лъв", "Последният самурай" и "Дюн".

"Всеки един от тези филми е различен и е повлиян от това, което се случва около нас. И всички те са необикновени изживявания".

Филмите и техните партитури са различаващи се. Но подходът на Цимер, както и аранжиментите, които той създава, са свързващото звено. Това и нещо необяснимо прави музиката на Цимер толкова въздействаща.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194