Три бири и един шот уиски - как една жена достигна до 112-годишна възраст

Любопитно 27.05.2022 11:51 Снимка: ДНЕС+

Три бири и един шот уиски - как една жена достигна до 112-годишна възраст

Винаги е любопитно да научим тайните на хората, успели да доживеят до 100 и повече години. Защото, оказва се, че колкото и общо да има в навиците на дълголетниците, така и всеки си има уникална тайна, която му е помогнала да достигне една наистина завидна възраст.

И ако все пак търсим нещо общо помежду им, оказва се, че ще го открием в спазването на навика да ядат и пият едни и същи неща всеки ден. При това без значение дали са здравословни, или не.

Така например, Агнес Фентън от Ню Джърси - достигнала забележителните 112 г., всеки ден, в продължение на години, е консумирала изненадваща комбинация от напитки. Които не само че не са ѝ навредили, а дори се смята, че са ѝ помогнали да живее дългия си и пълноценен живот. Според Northjersey.com, Фентън е изпивала три бири и един шот уиски всеки ден.

Историята разказва, че още през 1943 г. лекарят на Фентън ѝ предписва необичайната рецепта заради доброкачествен тумор, който ѝ е открит. Тя решава да се довери на предписанието и започва стриктно да го следва. При това в продължение на десетилетия - чак до последните си години, когато започва да се храни значително по-малко и е прикована в инвалидна количка.

Според статия, публикувана от Harvard T.H. Chan School of Public Health, умереният прием на спиртни напитки като уиски, може да помогне за предотвратяване на исхемични инсулти, причинени от съсиреци. Също така може да намали риска от инфаркти и периферни съдови заболявания.

В проучване, публикувано в JAMA Journal, консумацията на една до шест напитки твърд алкохол седмично е свързана и с по-нисък риск от инцидентна деменция сред възрастните хора - в сравнение с тези, които изобщо не са пили.

 

А що се отнася до бирата, тя съдържа силиций, който е от важно значение за повишаване на костната минерална плътност, особено при хора с недостиг на витамин D. Проучването установява, че умерената консумация на продукти, съдържащи силиций, подобно на бирата, повишават костната плътност.

И макар Агнес Фентън значително да надхвърля допустимия прием, факт е, че тя е доживяла до 112 години, именно пиейки три бири и малка чаша уиски. И според близките ѝ, тя никога не е губила разсъдъка си и до края на дългия си живот си е припомняла детайли от него, пише Eat This, Not That.

Но наред със страстта на Фентън към пиенето, тя е имала и специално отношение към храната. Още в младите си години тя отваря ресторант в Мемфис, Тенеси, като става една от първите афро-американски жени, притежаващи заведение за хранене в щата./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648