Toва са 3-те най-лесни начина за повишаване на желязото в кръвта
Любопитно 09.05.2018 09:47
Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и червените кръвни телца. Затова е изключително важно организмът ни да има необходимото му количество желязо, пише zdraveikrasota.
Когато количеството на желязото се понижи тъканите не получават достатъчно кислород и това може да доведе до появата на слабост, умора и анемия. Ако лекарят ви е казал,че страдате от недостиг на желязо, прочетете следващите редове.
1.Яжте храни богати на желязо
За да поддържате високо количеството на желязото в кръвта е важно да се храните здравословно и балансирано. Основната причина за недостига на желязо в организма е неправилното хранене. Тъй като желязото е минерал можете да си го набавите от храните – тези с растителен или животински произход.
Желязото от храните с животински произход се усвоява по-лесно от организма. Основният източник на желязо е месото (най-вече червеното месо).
Желязото от растителните храни се усвоява по-бавно, но е също толкова полезно, колкото това от животинските храни. Най-добрият вариант за набавяне на желязо от растителен произход ни предлагат бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките.
2.Повишете приема на витамин C
За да може да бъде усвоено добре желязото трябва да се превърне във феритин. Този процес протича с помощта на стомашните сокове. Те съдържат солна киселина и витамин C. Затова трябва да включите в менюто си храни богати на витамин С като: лимони, портокали, броколи и пиперки.
Запомнете: въпреки че витамин C е важен за имунната система и усвояването на желязото прекалено високият му прием може да доведе до недостиг на фолиева киселина. Най-добре е да изяждате по два цитрусови плода дневно.
3.Храни блокиращи усвояването на желязо
Има храни повишаващи нивото на желязото, но има и такива, които затрудняват усвояването му и които трябва да избягвате.
Тези храни са:
Яйца. Фосвитинът, който съдържат яйцата пречи на усвояването на желязото с растителен произход от организма.
Прясно мляко. Калцият в млечните продукти пречи на усвояването на желязото от храните с животински и растителен произход, ако приемате повече от 300 мг калций на ден.
Чай. Оксалатите в чая затрудняват усвояването на желязото от растителен произход. Не се препоръчва пиенето на чай с богати на желязо храни.
Шоколад и кафе. Фенолните съставки ограничават усвояването на желязото от растителен произход.
Ядки.
Фитатите, които се съдържат в ядките и семките действат като блокери на желязото и намаляват усвояването му с 50-65%
Ако лекарят ви е поставил диагноза анемия или дефицит на желязо трябва да избягвате максимално тези храни./ Zdrave.to
Когато количеството на желязото се понижи тъканите не получават достатъчно кислород и това може да доведе до появата на слабост, умора и анемия. Ако лекарят ви е казал,че страдате от недостиг на желязо, прочетете следващите редове.
1.Яжте храни богати на желязо
За да поддържате високо количеството на желязото в кръвта е важно да се храните здравословно и балансирано. Основната причина за недостига на желязо в организма е неправилното хранене. Тъй като желязото е минерал можете да си го набавите от храните – тези с растителен или животински произход.
Желязото от храните с животински произход се усвоява по-лесно от организма. Основният източник на желязо е месото (най-вече червеното месо).
Желязото от растителните храни се усвоява по-бавно, но е също толкова полезно, колкото това от животинските храни. Най-добрият вариант за набавяне на желязо от растителен произход ни предлагат бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и ядките.
2.Повишете приема на витамин C
За да може да бъде усвоено добре желязото трябва да се превърне във феритин. Този процес протича с помощта на стомашните сокове. Те съдържат солна киселина и витамин C. Затова трябва да включите в менюто си храни богати на витамин С като: лимони, портокали, броколи и пиперки.
Запомнете: въпреки че витамин C е важен за имунната система и усвояването на желязото прекалено високият му прием може да доведе до недостиг на фолиева киселина. Най-добре е да изяждате по два цитрусови плода дневно.
3.Храни блокиращи усвояването на желязо
Има храни повишаващи нивото на желязото, но има и такива, които затрудняват усвояването му и които трябва да избягвате.
Тези храни са:
Яйца. Фосвитинът, който съдържат яйцата пречи на усвояването на желязото с растителен произход от организма.
Прясно мляко. Калцият в млечните продукти пречи на усвояването на желязото от храните с животински и растителен произход, ако приемате повече от 300 мг калций на ден.
Чай. Оксалатите в чая затрудняват усвояването на желязото от растителен произход. Не се препоръчва пиенето на чай с богати на желязо храни.
Шоколад и кафе. Фенолните съставки ограничават усвояването на желязото от растителен произход.
Ядки.
Фитатите, които се съдържат в ядките и семките действат като блокери на желязото и намаляват усвояването му с 50-65%
Ако лекарят ви е поставил диагноза анемия или дефицит на желязо трябва да избягвате максимално тези храни./ Zdrave.to
![]() |
1 | 2.08244 |
![]() |
1 | 2.28752 |
![]() |
10 | 3.92982 |
![]() |
100 | 4.4875 |
![]() |
1 | 1.71926 |
Последни новини
- 21:45 Хороскоп за петък, 25 април 2025 г.
- 19:35 Ница - съкровището на морския бряг
- 19:28 Глушкова се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Италия
- 19:21 Първи печатни издания на Шекспир се очаква да достигнат цена между 4 и 5 милиона евро
- 19:13 Карлос Алкарас отказа участие на тенис турнира в Мадрид заради контузия
- 19:05 Учени: Един фъстък на ден може да предпази от алергия
- 18:58 На Покровското направление е загинала украинска пропагандистка с позивна "Вещицата"
- 18:51 45% спад в продажбите на Tesla в ЕС при ръст, макар и нисък, на Volkswagen и BMW