Тиквата и ползите за здравето, които ни носи

Любопитно 01.10.2020 14:40 Снимка: ДНЕС+

Тиквата и ползите за здравето, които ни носи

Трудно можем да опишем с думи каква еуфория е настъпила в душите ни от факта, че вече е октомври. Месецът на тиквата, както е известен, е един от любимите ни, защото природата става още по-красива.

Да, застудява и вече трябва да изваждаме по-дебелите дрехи от гардероба, но пък в това има един особен чар. А като споменахме тиква няма как да не отчетем и факта, че с охота я похапваме във всякакви форми.

Печена си остава класика, но и за крем супа убиваме. И любовта ни към тиквата, и фактът, че месецът ще мине под нейния знак, ни накараха да се поразровим за полезните ѝ свойства, защото така или иначе ще я похапваме.

Изобщо не се изненадахме, че те са страшно много, което е още един повод да я включим в менюто си. Тиквата е богата на витамини С, B2 и полезни вещества като магнезий, цинк и желязо. Това я прави полезна за костите. Този коктейл от полезни вещества пък намалява и риска от рак на простата и гърдата.

В тези смутни времена на пандемия и идващи сезонни грипове всеки се стреми да подсили имунната си система. Именно тиквата пък е верен помощник в тази задача. Тя съдържа бета каротин, който тяло превръща във витамин А. Той пък, от своя страна, подсилва имунната система и ѝ помага да се бори с инфекции. 

Без и грам да се замисляме, можем да направим оранжевия плод и част от диетата си, защото е нискокалоричeн и почти няма мазнини. Това се дължи на факта, че 94% от състава на тиквата е вода.

Друга полза, която ще внесе към хранителния ни режим, е, че е богата на фибри, които пък подпомагат храносмилането и увеличават темповете на усвояване на хранителните вещества. Това прави тиквата идеално попълнение към менюто ни, особено ако целта е да отслабнем.

Ползите обаче далеч не са се изчерпали. Тиквата забавя усвояването на въглехидратите, като регулира освобождаването на захарта в тялото. По този начин няма да има нито пикове, нито спадове в кръвната ни захар. Тиквата съдържа антиоксиданти и калий, благодарение на които се регулира кръвното налягане, което спомага работата на сърцето. Знаем, че морковите са изключително полезни за очите, но и любимият ни плод през октомври не прави изключение в това отношение.
Тиквата богата на картеноиди, които пък се грижат за очите и здравата ни кожа. 
 
 
Семките на тиквата могат да се използват като ефикасен метод за борба с кожни заболявания, като пърхот и себорея. Тя предпазва от кокоша слепота и съдържа вещества, които подобряват работата на нервната система.
Препоръчва се на мъжете, страдащи от възпаление на простата, да изпиват по една чаша тиквен сок всеки ден в продължение на три седмици. Тиквата е изключително полезна и при стомашни и чревни заболявания, като язва, гастрит и др.

Колкото полезна и вкусна да е, трябва да внимаваме с нея. Както се казва, трябва да консумираме с мярка и отговорност. Причината е, че тиквата е диуретик - заради високото съдържание на вода. Прекомерната консумация ще ни кара да ходим по-често до тоалетна, а така ще губим вода, сол и ценни минерали.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448