Starlink, SpaceX: Сателитите, които ще станат невидими за окото

Любопитно 11.01.2021 16:58 Снимка: ДНЕС+

Starlink, SpaceX: Сателитите, които ще станат невидими за окото

Малко след изстрелването на първите интернет сателити на проекта Starlink много астрономи изразиха притеснения, че апаратите могат да нарушат работата на важни космически телескопи.

Някои хора също се изказаха критично по отношение на стотиците ново появили се в нощното небе светещи тела и бе повдигнат въпросът за вида, който небето ще придобие, когато SpaceX успее да изпрати всичките планирани над 42 000 сателита в орбита.

Изглежда обаче, че още от самото начало Илон Мъск и колегите му са планирали да направят сателитите на Starlink колкото се може по-незабележими, но първите няколкостотин бройки са останали без необходимите за това технологии.

Наскоро обаче SpaceX разкри, че последните 415 сателита, които са достигнали орбита, разполагат със специални визиори, които не позволяват на слънчевата светлина да се отразява обратно към земята.

Все пак в орбита има над 500 апарата, които са без тази технология и ще продължат да бъдат видими.

Става ясно, че дори оборудваните с визиори бройки са до два пъти и половина по-светли от първоначално предвиденото, което означава, че компанията ще продължи в усилията си да направи сателитите още по-невидими.

Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард, коментира пред Business Insider, че сателитите ще продължат да бъдат проблем за него и колегите му.

Той отбелязва, че по-малката им видимост ще е най-вече плюс и успокоение за хората, които се притесняват, че изстрелването на още десетки хиляди сателити ще промени значително вида на нощното небе./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.7868
GBP GBP 1 2.26611
RON RON 10 4.01114
TRY TRY 10 2.28269
USD USD 1 1.61066