SPF, слънцезащитата, вредните слънчеви лъчи и какво трябва да знаем за тях

Любопитно 07.07.2021 19:56 Снимка: ДНЕС+

SPF, слънцезащитата, вредните слънчеви лъчи и какво трябва да знаем за тях

Съкращението от Sun Protection Factor - SPF (слънцезащитен фактор) показва колко даден козметичен продукт предпазва кожата от UVB лъчите - онези, които засягат повърхностния слой на кожата, като допринасят за бронзов тен, но и за изгаряния. Колкото повече се увеличава факторът, толкова по-малко расте самата слънцезащита.

Фактор 15 блокира 93% от UVB лъчите, фактор 30 - 97%, а фактор 50 - 98%. Дерматолозите съветват да се придържаме към средства с фактор 30. Необходима е приблизително по една чаена лъжичка лосион за лицето, врата, всяка ръка и крак, а за тялото - по две от всяка страна. Трябва да го нанасяме на всеки два часа на плажа или до басейна, както и след всяко къпане.

Ултравиолетовите лъчи тип А (UVA)  са с по-голяма дължина и не предизвикват моментално зачервяване или болка. Те проникват в дълбочината на клетките, като атакуват тяхната ДНК и предизвикват подобни на мутации промени - преждевременно старее, пигментни петна и злокачествени меланоми.

За разлика от UVB, които са най-силни през лятото в най-светлите часове на денонощието, UVA лъчите увреждат кожата през цялата година независимо от това дали е слънчево, или облачно. Масовите марки слънцезащитни кремове не предпазват срещу тях - трябват ни такива етикет с надпис "широк спектър на защита срещу UVA/UVB"

Двете най-често използвани съставки в продуктите за предпазване от слънце са титатиевият диоксид и цинковият окис. Първият осигурява добра защита срещу UVB лъчите, но не покрива спектъра на UVA. Там по-ефективен е цинковият окис. Счита се, че титаниевият диоксид TiO2 е безопасен, понеже не може да премине през здравата кожа.

Според някои изследвания обаче той става токсичен при излагане на ултравиолетова светлина. Разрешен е за употреба в ЕС и САЩ, без сериозни притеснения относно вредното му въздействие върху човешкото тяло./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448