Соня Станкова предизвиква въображението ни с „Абстрактна реалност“

Любопитно 07.11.2021 13:44 Снимка: ДНЕС+

Соня Станкова предизвиква въображението ни с „Абстрактна реалност“

Авторката превръща фотографиите си в същински живописни платна, които завладяват зрителя

„Абстрактна реалност“ – така се казва най-новата изложба в столичната галерия Nova Art Space, която разкрива впечатляващите фотографии на Соня Станкова. Авторката е успяла да покаже пейзажи и образи от реалността, пречупени през нейната фантазия и неповторим творчески почерк. Техниката, която е използвала е поразителна. Чрез нея Соня превръща фотографиите в същински живописни платна, които завладяват зрителя.

„Заснемам света, какъвто го виждам и чрез различни техники, трансформирайки знаците по пътя на човека, създавам една абстрактна среда, с двуизмерност на образа и във фотографията тя става реална. Ритъмът на подвижната вода е като фрагменти от Дзен градина. Погледът към едно отражение е нещо лично и никой, без значение колко сме близо един до друг, не го вижда по един и същи начин. Във всеки един момент отражението е различно, както огледалото отразява това, което сам искаш да видиш. Твоята вибрация и чувство улавят това, което съществува само миг, а заснетото вече е твоята картина, която сякаш продължава да живее и да се променя с твоите вибрации“, споделя Соня Станкова емоцията и вдъхновението, с които създава своите творби.

В експозицията са включени 35 фотографии от България и Италия. Размерите им са от 40 на 60 сантиметра до 1 метър на 1, 20 метра.

„Тя е пловдивски автор, изключително известен фотограф в България. Колко хубаво е нарекла изложбата си „Абстрактна реалност“ и какво казва тя „Заснемам света такъв, какъвто го виждам“. Тя го вижда в триизмерност, в няколко посоки. Така го е преплела, че ние го виждаме все едно е картина от въображаем свят, а всъщност е действителност“, заявява за Tribune.bg кураторът на изложбата Ваня Атанасова.

Nova Art Space
Nova Art Space

Соня Станкова е пресъздала по майсторски начин отражението на светлината във водата в част от своите фотографии. Когато застанете пред тях, ще се загубите в богатата палитра от цветове и трудно може да доловите, че това реално е водна повърхност.

„На откриването на изложбата всички се зачудиха как е възможно да се улови в такива цветове водната повърхност. Повечето от фотографиите са снимани във Венеция при едно нейно посещение. Тя е заснела това движение на светлината във водата от мостовете и каналите - ето я реалността, а в същото време е и  абстрактна. Понякога зрителят има чувството, че наблюдава картина, нарисувана с четка и боички, а в действителност това са едни триизмерни решения във фотографията. Изключителен майстор“, категорична е Ваня Атанасова.

 

Tribune.bg

„Ние сме много горди с тази изложба, защото знаете, че в България много малко се показва фотография. Това се случва или на някакви форуми, или на организирани събития. Ние сме решили да следваме тази линия - освен живопис и скулптура да представяме и фотография и то на автори, които заслужават да се видят. Така те да бъдат стимулирани и мотивирани да работят за в бъдеще“, посочва тя.

Ваня Атанасова отбеляза още, че всичко е прожектирано върху метализирана фотографска хартия.

„Всички тези творби могат да бъдат показани и в още по-големи формати в зависимост от това как Соня си представя една изложба. Те могат да бъдат двойно по-големи. От малките по размер фотографии пък лъха елегантност. Те са магични. Повечето неща са снимани навън – във Венеция, Лувърът в Париж. Това са нейни пътувания“, разкрива още кураторът на изложбата.

В част от фотографиите на Соня Станкова човешкият образ е изведен на преден план и присъства ярко като акцент. В една от творбите е и красивата пловдивчанка Ванеса, която сякаш е част от нечий сън.

Tribune.bg
Tribune.bg
Tribune.bg

„Тази изложба заслужава да се гледа творба по творба, защото влизаш вътре и започваш да откриваш за себе си неща, които чак не можеш да си представиш, че са реални“, споделя Ваня Атанасова.

Соня Станкова е завършила Техникум по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, Педагогика на изобразителните изкуства в ПУ„Паисий Хилендарски“ – Пловдив и е магистър фотограф от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

През 1984 година започва като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 година е на свободна практика. Работила е за различни периодични издания и рекламни кампании. В момента преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Скоро смята да защити дисертация.

Има звание фотограф - художник от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ.

Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина.

Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors of Benetton“, „Mary Claire“– Italy, „Photo eye“ и „PHO“ – България.

Соня е носител на наградата „Пловдив“ за фотография (2020). Творчеството й минава през различни етапи. Създава също така черно-бяла фотография и инсталации.

Tribune.bg
Tribune.bg
Tribune.bg

„Това е творец, който неспирно работи през годините и е на най-високото стъпало в това изкуство. Аз я познавам повече от 20 години. Пътува непрекъснато по форуми в чужбина. Изключително търсена е, има редица награди и е много обичана. Нейните фотографии се запомнят, те не минават като лента, а остават в съзнанието на хората, които следят нейното изкуство. Много сме впечатлени. Защото сме следили нейния път в по-друга позиция. Тя е автор на много албуми за Пловдив и други градове. В тази изложба вече е художник-фотограф, което много ни харесва и смятаме за в бъдеще да реализираме сериозни проекти. Може би с международно участие, тъй като тя се познава с много големи имена. Ако направим един балкански проект, ще бъде много интересно и ще запалим публиката. Фотографията е много популярна в чужбина, особено сред младите хора, които посещават такива изложби и обичат това изкуство. При нас е необходимо да запалим този пламък и това ще се случи“, разкри Ваня Атанасова.

Ако и вие желаете да се докоснете до магнетичната „Абстрактна реалност“ на Соня Станкова, можете да го направите в галерия nOva art space в София до 27 ноември./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027