Смъртоносна болест от миналото се завърна в 21 век
Любопитно 30.11.2016 15:36
Знаете ли какво е скорбут? Заболяване, което се развива при недостиг на витамин С. Ако не се лекува, то е фатално.
Обикновено скорбутът се свързва с дългите пътувания на моряците, предприемани по време на големите географски открития.
Оказва се обаче, че и в 21 век не можем да забравим за него.
Австралийски лекари са открили, че пациенти, чиито рани не зарастват дълго и диетата им се състои предимно от продукти от веригите за бързо хранене, страдат от сериозен недостиг на витамин С заради липсата на плодове и зеленчуци в менюто им.
Именно това предизвиква заболяването, което се характеризира с кървене и подуване на венците, трудно зарастващи рани и в крайна сметка – смърт.
Смята се, че ако човек не приема витамин С повече от 80 дни, започват да се появяват първите симптоми на скорбут.
Причината голяма част от съвременните хора да страдат от липсата на полезното вещество е не само недостатъчното количество плодове и зеленчуци, които приемат, но и дългата термична обработка, на която подлагаме храната си.
Известно е, че аскорбиновата киселина – другото име на този витамин, се окислява бързо, дори и на стайна температура. Съответно при термична обработка той се губи почти напълно.
Храните намаляват съдържанието си на витамин С и при замразяване, както и при по-дълго съхранение.
Човешкият организъм не може сам да синтезира този витамин и е от жизнено значение той да бъде приеман чрез храната. Все още се спори каква е точната препоръчителна дневна доза, но повечето учени се обединяват около 60 мг за възрастен.
Най-богатата на витамин С храна са шипките – те съдържат 1250 мг на 100 гр. За сравнение, цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр. /profit.bg
Обикновено скорбутът се свързва с дългите пътувания на моряците, предприемани по време на големите географски открития.
Оказва се обаче, че и в 21 век не можем да забравим за него.
Австралийски лекари са открили, че пациенти, чиито рани не зарастват дълго и диетата им се състои предимно от продукти от веригите за бързо хранене, страдат от сериозен недостиг на витамин С заради липсата на плодове и зеленчуци в менюто им.
Именно това предизвиква заболяването, което се характеризира с кървене и подуване на венците, трудно зарастващи рани и в крайна сметка – смърт.
Смята се, че ако човек не приема витамин С повече от 80 дни, започват да се появяват първите симптоми на скорбут.
Причината голяма част от съвременните хора да страдат от липсата на полезното вещество е не само недостатъчното количество плодове и зеленчуци, които приемат, но и дългата термична обработка, на която подлагаме храната си.
Известно е, че аскорбиновата киселина – другото име на този витамин, се окислява бързо, дори и на стайна температура. Съответно при термична обработка той се губи почти напълно.
Храните намаляват съдържанието си на витамин С и при замразяване, както и при по-дълго съхранение.
Човешкият организъм не може сам да синтезира този витамин и е от жизнено значение той да бъде приеман чрез храната. Все още се спори каква е точната препоръчителна дневна доза, но повечето учени се обединяват около 60 мг за възрастен.
Най-богатата на витамин С храна са шипките – те съдържат 1250 мг на 100 гр. За сравнение, цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр. /profit.bg
![]() |
1 | 2.08444 |
![]() |
1 | 2.32118 |
![]() |
10 | 3.87662 |
![]() |
100 | 4.36839 |
![]() |
1 | 1.71399 |
Последни новини
- 19:31 14-годишен футболист почина след инцидент по време на мач във Франция
- 19:19 Двама малолетни пребиха 51-годишен мъж в Монтана
- 19:07 Йотова: Докладите на ЕЦБ и ЕК доказват притесненията на президента Радев
- 18:54 Внучката на Симеон Сакскобургготски се появи на рекламно пано на "Таймс Скуер"
- 18:41 Тежка катастрофа в Плевенско, има пострадали, сред които и дете
- 18:28 Камион и лека кола се удариха на кръстовище край Ямбол, ранени са три жени
- 18:14 Стилияна Николова със сребро от Европейското
- 18:01 Васил Велев: Заплатите ще се увеличат с влизането в еврозоната