Smart home, системата за умен дом и предимствата, които ни дава

Любопитно 24.02.2021 13:42 Снимка: ДНЕС+

Smart home, системата за умен дом и предимствата, които ни дава

На което и райско кътче по света да се намираме, няма друго място, където да се чувстваме така сигурно и комфортно, както у дома. А причината е много проста - създали сме своето убежище така, че да отговаря и на вкуса, и на начина ни на живот. Всяко нещо е там, където му е мястото, но пък можем и във всеки момент да направим промяна - ние сме господарите.

И ако докато четем тези редове, си представяме само физическото разместване на мебели, то значи май живеем в някоя минала епоха. Защото днес технологиите ръководят и света, и нашия живот. Затова е напълно в реда на нещата те да променят и начина, по който изглежда и функционира нашият дом.

Днес сме в ерата на смартфоните, те са реалност за всеки от нас. Преди 14-15 години обаче да притежаваш телефон със смарт функции си беше истинско постижение, признак на успех и нюх към новото, което скоро всички ще пожелаят да имат.

Подобна е ситуацията със системите за умен дом - за тях слушаме от години, а в представите на някои те все още се ограничават до светването на някоя крушка от телефона или до пускането любимата музика през телевизиора или аудио система. Това обаче е само малка част от общата картина, която е най-лесно да сглобим с помощта на Schnеider Electric.

Компанията има дългогодишна история и сериозен опит в областта на електрическите системи и технологии за дома. Затова е и най-логичният избор за всеки, който иска да разбере истинския смисъл на определението "умен дом". А истината ни кара да надигаме вежди от почуда, че са се сетили и за това, и за това, и за това.

Приложна магия

Точно както магьосник успява да ни скрие шапката, вадейки заек от своята, така и ние ще изненадваме себе си, семейство и гости със системата за умен дом на Schnеider Electric. Та не е ли магия да пуснем топлина, светлина и любима музика вкъщи само с едно копче...

На теория, системата е паралелна инсталация, която се интегрира в дома заедно с електрическата. Но дори и да не сме в процес на строеж или основен ремонт, пак ще се възползваме от нейните функционалности.

Системата за умен дом е изградена от отделни елементи, намиращи се на различни места спрямо разположението и функционалността на дома. Едно от големите й предимства е, че работи с отворен KNX протокол. Те позволяват да добавяме устройства на различни марки, които бързо "заговарят" на общ език и започват покорно да ни служат. Ние само управляваме - бързо и лесно.

В ролята на магическата пръчка влизат контролните панели. Най-общо, те се делят на централен и локални. Централният е сърцето на умния дом, от него той оживява, приема различни форми и става точно такъв, какъвто ние пожелаем.

Целта на локалните панели пък е магията да ни е на една ръка разстояние, особено ако домът ни е по-просторен, и да ни накарат да забравим за досадните 100 дистанционни, които все бъркаме кое за какво е и все забравяме кое къде сме оставили.

Виж какви трикове мога

И когато разберем какви ги може системата за умен дом, сме като деца в сладкарски магазин - искаме всичко, искаме го веднага и нямаме никакви угризения, че можем да прекалим. Защото го правим за себе си и за най-близките.

Вече се размечтахме как отваряме очи сутрин, натискаме копче и от аудио системата зазвучава любим изпълнител, щорите бавно се вдигат нагоре, слънцето ни поздравява за добро утро, а подовото отопление за минути прави атмосферата не само в нашата стая, но и в целия дом истински приятна. И това е само едно добро начало.

Със системата за умен дом задаваме различни сценарии за конкретни случаи - прибиране от работа, парти, романтична вечеря и още, и още. Всеки от тях включва индивидуални настройки на осветлението, отоплението, контрол на щорите, отваряне и затваряне на прозорци и врати, изключване и включване на електроуреди. Можем да създадем и подходяща атмосфера за домашно кино или да контролираме звуковата среда.

Освен да се чувстваме комфортно, системата за умен дом се грижи и за нашата сигурност - дори и когато не сме вкъщи. Към нея ще свържем видеонаблюдението и алармената система. А един от триковете, от който ще се възползваме, когато тръгнем на почивка, е симулирането на присъствие, с което умният дом ни защитава от крадци - светва и гаси лампи, отваря и затваря щори и поддържа оптимална температура, за да ни посрещне топло, когато се върнем.

Ако пък се притесняваме да не станем жертва на хакери, важно е да знаем, че за управлението на системата от контролните панели не се изисква връзка към интернет мрежата. Тя обаче е необходима, ако искаме да променяме настройки, да пускаме отопление или някои електроуред от разстояние през таблета или смартфона.

Магия за напреднали

Когато говорим за система за умен дом, очакваме от нея да ни изненада с функционалности. И тази на Schnider Electric си е направо отличникът на випуска. А умните го правят така - използват максимума от наличното и потребяват разумно необходимото, за да постигнат максимален ефект.

Как точно става това на практика ли - ако навън е слънчево, а вътре е малко хладно, щорите ще се вдигнат автоматично, за да може слънцето да огрее. Междувременно климатикът и подовото ще се разберат помежду си кой е оптималният вариант за стопляне на стаите. А за нас остава само да се наслаждаваме на комфорта от правилния си избор.

Защото енергийната ефективност зависи не само от добрата изолация на дома и използваните материали, но и от автоматизацията на отоплението и осветлението в него. А системата за умен дом е една дългосрочна инвестиция, която определено си заслужава всеки лев.

С нея можем да намалим сметките си за ток с до 30%, защото никога няма да свети там, където няма никой, а уредите за отопление винаги ще бъдат на максимално икономичен и ефективен режим.

Системата ни решава проблема не само с високите сметки за ток, но и с нещо също толкова банално - натрапчивата мисъл дали сме изключили ютията, фурната или пресата за коса, която ни преследва веднага щом излезем от вкъщи.

Бързо и лесно чрез мобилното приложение проверяваме дали се притесняваме напразно или просто изключваме захранването към даден контакт. Защото искаме повече време за по-важните неща в живота. А за останалото има кой да се погрижи./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448