Следобедната дрямка, настроението, работната памет и защо още е полезна тази почивка

Любопитно 06.03.2021 17:03 Снимка: ДНЕС+

Следобедната дрямка, настроението, работната памет и защо още е полезна тази почивка

Всички знаем колко е важен сънят и колко са неприятни последствията от недоспиването. Оказва се, че не само шест часа и половина пълен покой през нощта са полезни, но и следобедната дрямка е от огромно значение, особено за ума ни.

За мнозина този вид почивка е знак за мързел, липса на енергия или дори болест. Според ново проучване обаче тя подобрява функцията на мозъка и ни прави по-устойчиви психически.

Изследването разглежда както физическото, така и когнитивното състояние сред 2214 души на възраст над 60 години, жители на големи градове в Китай.

Участниците, които са се отпуснали следобед, показали "значително по-висок" резултат на така наречения Mini Mental State Exam (MMSE), стандартизиран скринингов тест за деменция, уточняват от Healthline.

Тестът оценява визуално-пространствените умения, обхвата на вниманието, възможността за решаването на проблеми, работната памет, локалната информираност и вербалната плавност.

Що се отнася до идеалната, здравословна дрямка, според психолога Катрин Хол, тя трябва да е между 13:00 и 15:00 часа и да продължи 10-30 минути. Тази кратка почивка подобрява настроението, енергията и производителността, като същевременно намалява физическото и психическо напрежение.

А по-дългото отпускане от 60 минути например е изключително полезно, в случай че учим. Защото мозъкът ни започва да прехвърля спомени от мястото за временно складиране в мозъка - хипокампуса - в техния постоянен дом, кората./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476