Сладките картофи, килограмите, кръвната захар и 4 причини да присъстват в менюто ни

Любопитно 20.07.2021 10:52 Снимка: ДНЕС+

Сладките картофи, килограмите, кръвната захар и 4 причини да присъстват в менюто ни

Сладките картофи може все още да ни изглеждат като по-нетрадиционен избор, а комбинирането им с други храни да води до известни въпросителни. Но когато трябва да изберем по-здравословната алтернатива, няма място за никакви колебания.

Когато говорим за картофи, веднага се сещаме за въглехидрати. Но и те, както и мазнините, не са еднакви - важно е какъв е техният източник. Ако той е сладките картофи, то тогава ползите със сигурност взимат превес над минусите. Ето четири основателни причини те да присъстват редовно в менюто ни.

Тегло

Да, картофите не са храната, която се препоръчва, когато искаме да сваляме килограми. Но сладките картофи са друга работа - те дори могат да улеснят отслабването.

Според изследване от 2019 г., проведено сред група хора с наднормено тегло на възраст между 30 и 50 години, тези, които заместват две от дневните си хранения с ястия със сладки картофи, свалят килограми и намаляват своя индекс на телесните мазнини.

Кръвна захар

Първосигнално може да си помислим, че сладките картофи не са добри за нея, но се оказва точно обратното. Ако страдаме от колебания в нивата на кръвна захар, консумацията им може да ни помогне, защото ще ни предпази от резки спадове. Този ефект се дължи на голямото количество фибри, което се съдържа в тях.

Храносмилане

Доброто здраве на червата и стомашно-чревния тракт е трудна за постигане цел. Но наш верен съюзник могат да бъдат именно сладките картофи. Според проучване от 2016 г., редовната им консумация се справя със запека и се грижи за здравето на стомаха, предава Eat This, Not That.

Продължителност на живота

Една от магическите за здравето ни вещества, което се съдържа в сладките картофи, е бета каротинът.

Според изследване от 2016 г., хората с по-високи нива на циркулиращ в организма бета каротин са в по-добро общо здраве и с по-нисък риск от смъртност поради заболяване, отколкото тези с по-ниски нива от него. Затова сладките картофи в менюто ни са един от лесните начини да си гарантираме дълголетие. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448