
Любопитно 16.07.2022 10:42 Снимка: ДНЕС+
Скритите свойства на ментата
Ментата е източник на манган, витамин С и А, на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций. Като подправка се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинира се много успешно с пилешко месо и агнешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати, съобщава Рамблер.
Когато човек консумира мента, възниква чувство на радост - той чувства същото, като след голямо количество изядена храна. Това съобщи диетологът Татяна Залетова.
Според нея благодарение на производството на ендорфините човек се наслаждава на храната и иска да яде повече. Ментата от своя страна насърчава отделянето на хормона и така спасява хората от преяждане.
При ядене на мента възниква реакция на мозъка ни, има усещане, че ни се е случило някакво радостно и приятно събитие. Това може да замени чувството на радост от приемането на големи количества храна, казва Залетова.
Още по темата
![]() |
1 | 2.09921 |
![]() |
1 | 2.25456 |
![]() |
10 | 3.86009 |
![]() |
100 | 4.00136 |
![]() |
1 | 1.6523 |
Последни новини
- 21:16 Хороскоп за петък, 19 септември 2025 г.
- 21:12 Приятел на Чарли Кърк с потресаващ разказ: Правихме му сърдечен масаж, но той вече беше с Исус
- 21:08 Съдът остави в ареста Никола Барбутов и пусна срещу 10 000 лв. гаранция бизнесмена Петър Рафаилов
- 19:33 The Wall Street Journal: Тръмп е недоволен от Нетаняху, но се въздържа от сурови мерки срещу Израел
- 19:25 US съдия нареди пропалестинският активист Махмуд Халил да бъде депортиран в Алжир или Сирия
- 19:18 Парламентът гласува „Български пощи“ да работят и да бъдат реформирани по план, представен и на ЕК
- 19:11 Специалните сили на Украйна удариха нефтопреработвателен завод във Волгоград
- 19:03 Писателят Христо Стоянов: ППДБ започнаха да убиват и полицаи