Любопитно 16.07.2022 10:42 Снимка: ДНЕС+
Скритите свойства на ментата
Ментата е източник на манган, витамин С и А, на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций. Като подправка се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинира се много успешно с пилешко месо и агнешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати, съобщава Рамблер.
Когато човек консумира мента, възниква чувство на радост - той чувства същото, като след голямо количество изядена храна. Това съобщи диетологът Татяна Залетова.
Според нея благодарение на производството на ендорфините човек се наслаждава на храната и иска да яде повече. Ментата от своя страна насърчава отделянето на хормона и така спасява хората от преяждане.
При ядене на мента възниква реакция на мозъка ни, има усещане, че ни се е случило някакво радостно и приятно събитие. Това може да замени чувството на радост от приемането на големи количества храна, казва Залетова.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09068 |
GBP
|
1 | 2.22785 |
RON
|
10 | 3.84031 |
TRY
|
100 | 3.89732 |
USD
|
1 | 1.66411 |
Последни новини
- 19:33 Филипа и Йовица се разделиха, въпреки годежа си в "Ергенът: Любов в рая"
- 19:26 Песков: Ще коментираме западните гаранции за Киев, като видим текста. Коледно примирие няма да има
- 19:18 Тръмп с ироничен коментар за смъртта на Роб Райнър.Последва остра реакция от политици и знаменитости
- 19:11 Австралийската полиция: Масовото убийство в Сидни е вдъхновено от „Ислямска държава“
- 19:03 Най-големият тематичен парк за лед и сняг в света ще отвори врати в Китай
- 18:55 Таксиметровият синдикат: Ще има отлив в цялата сфера на услугите след първи януари
- 18:48 Червена рокля и рубинени бижута гарантират късмет през Китайската година на Огнения кон
- 18:40 WSJ: Докато Тръмп се мъчи да сключи мир в Украйна, Европа подготвя обществото за нова война