Любопитно 16.07.2022 10:42 Снимка: ДНЕС+
Скритите свойства на ментата
Ментата е източник на манган, витамин С и А, на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций. Като подправка се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинира се много успешно с пилешко месо и агнешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати, съобщава Рамблер.
Когато човек консумира мента, възниква чувство на радост - той чувства същото, като след голямо количество изядена храна. Това съобщи диетологът Татяна Залетова.
Според нея благодарение на производството на ендорфините човек се наслаждава на храната и иска да яде повече. Ментата от своя страна насърчава отделянето на хормона и така спасява хората от преяждане.
При ядене на мента възниква реакция на мозъка ни, има усещане, че ни се е случило някакво радостно и приятно събитие. Това може да замени чувството на радост от приемането на големи количества храна, казва Залетова.
Още по темата
CHF | 1 | 2.00413 |
GBP | 1 | 2.2865 |
RON | 10 | 3.93029 |
TRY | 100 | 5.64706 |
USD | 1 | 1.82822 |
Последни новини
- 21:15 Хороскоп за понеделник, 6 май 2024 г.
- 19:36 "Няма да се извиня на някого, който си измисля": Нова атака срещу Кевин Спейси
- 19:27 Инциденти с пиротехника белязаха Великден в Гърция
- 19:15 Италианското правителство "оковава" изкуствения интелект в законови рамки
- 19:02 "Уолстрийт джърнъл": Кредиторите на Украйна губят търпение и искат Киев да си плати лихвите по дълга
- 18:49 Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok
- 18:36 Синагоги и музей в Ню Йорк са получили бомбени заплахи, обявиха местните власти
- 18:25 "Ал Джазира" ще трябва да прекрати работа в Израел