Ще изчезле ли рибата Тон

Любопитно 09.10.2021 15:00 Снимка: ДНЕС+

Ще изчезле ли рибата Тон

Климатичните промени и замърсяването както на въздуха, така и с пластмаса са сред основните проблеми, пред които сме изправени.

Свръхуловът обаче също е една от червените лампичките, които светят доста силно и предупредително през последните години.

Именно заради огромната и завишена консумация на риба се достига и до свръхулов на определени видове, което води до драстично намаляване на популацията им.

Такъв е случаят с рибата тон. Само допреди няколко години видът беше изправен пред сериозната угроза да бъде заличен, но нови данни на Международния съюз за защита на природата (IUCN) показват, че има значителна промяна, пише Sky News.

Предприетите мерки работят и популацията на риба тон в световен мащаб вече не е толкова критично застрашена, като се смята, че е на правилния път към "здравословните нива". Макар и добра новина за вида като цяло, все още екземплярите, обитаващи Атлантическия и Индийския океан, са застрашени.

Рибата тон може и да се справя добре, но това не важи за акулите, които все още остават застрашени и притеснителното е, че няма обнадеждаващи признаци за подобряването на положението. Същото важи и за комодския варан./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448