Северна Корея и забраните, пътуванията, контролът и другите "екстри" за местните

Любопитно 12.02.2021 17:00 Снимка: ДНЕС+

Северна Корея и забраните, пътуванията, контролът и другите "екстри" за местните

Докато по-голямата част от страните развиват политиките си по отношение на екология, технологии и човешки права, в света все още има държави, които се занимават с далеч по-маловажни въпроси, сякаш са изпаднали във вечна (и абсурдна) летаргия.

Повечето новини от Северна Корея са свързани или с някое ново тестване на ядрени ракети, или с поредната странна забрана на управляващите.

Неотдавна лидерът Ким Чен-ун издаде закон, с който обяви, че притежанието на домашни кучета е незаконно, защото са "буржоазни", и нареди доброволното им предаване и/или принудителното им конфискуване.

И това е поредното "Ново 20" от азиатската страна, където местните могат само да си мечтаят за редица елементарни удобства, с които ние сме свикнали.

По-така прическа?! Забранено!

В Северна Корея полицаите могат директно да приберат всеки с по-креативна прическа, в смисъл - ако не отговаря на насоките, дадени от правителството.

Фризьорите и бръснарите спазват следните строги изисквания: косата при мъжете трябва да е над ушите, а лидерът Ким Чен-ун харесва най-много жените с дължина тип боб, до брадичката.

Чужденците пазаруват отделно

Чужденците пазаруват в специално предназначени за тях магазини, в които някои продукти на местните им се струват странни, а понякога са и забранени. Като с корекомите едно време.

Има го и обратният вариант - туристите в Северна Корея нямат право да влизат в магазините, предназначени за корейските потребители.

Снимките - само с разрешение

Дори и да стигнем до Севера Корея, изживяването ни като туристи въобще няма да е пълно. Можем да снимаме само на определени за целта места и е  абсурд да минем метър - неотлъчно ще ни следва водач, за да ни държи изкъсо през цялото време.

Без вериги за бързо хранене

Ето едно правило, което на фона на останалите звучи една идея по-разумно - тук няма ресторанти за бързо хранене от типа на McDonald's, KFC или Burger King. Изключение прави само едно заведението на McDonald's, открито специално за Зимните Олимпийски игри в селището ПьонгЧанг през 2018 г.

Идеята е спокойно и без да се разсейваме от вносен джънк фууд, да опитаме, многократно, местния кулинарен продукт "кимчи" (различни видове ферментирали зеленчуци, подобни, но не съвсем, на нашата туршия).

Пътуванията - ограничени

За корейците почивката в чужбина е забранен плод. Международните полети са рядкост, с изключение на тези до Русия и Китай.

И не само - дори във вътрешността на страната пътуванията са проблем и изискват разрешение от правителството, дори и за посещение при роднини в най-близкия град.

Никаква кока-кола

Това е единственото място в света, където популярната в цял свят газирана напитка е строго забранена. Не ни се мисли за последствията, ако някой успее да вкара някое и друго кенче.

Международните разговори

Мобилните телефони са рядкост и с тях могат да се водят единствено разговори в страната. Всички обаждания до номера извън Северна Корея биват блокирани.

Медиите

Както знаем, новинарските медии в Северна Корея са под строг контрол на правителството. По-лошото е, че и в библиотеките не се намират стари издания, за да може управляващата комунистическа партия да променя идеите си по всяко време, тоест, всички доказателства са изтрити.

Автомобилите - рядкост

В Северна Корея автомобилите са необичайна гледка и отново предимно елитът може да си ги позволи. Велосипедите също не са по джоба на всеки и се продават главно в Пхенян.

Севернокорейският "интернет"

Думата "интернет" в Северна Корея е направо мръсна и, естествено, е смъртна заплаха за режима. Все пак, и корейците не са лишени напълно от този вид услуга, но тя отново е видоизменена от правителството.

Нарича се Kwamyong и предлага достъп до около пет хиляди сайта, разбира се, одобрени и следени от партията.

Дамските превръзки и тампони

Месечният цикъл по принцип не е приятен, а в азиатската държава допълнително усложняват положението на дамите. В тази азиатска страна тампоните и превръзките не са широко разпространени, ето защо за целта все още използва предимно... плат. Без коментар.

Сините дънки

Тук и цветът на дънките е от огромно значение - синият е символ на западното влияние и местните го избягват с двеста.

На нас, туристите ни е простено, но не и ако решим да посетим паметниците на покойните лидери Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир. Там не се влиза с дънки в синьо. Все пак, трябва да проявим уважение, уточняват от Tips and Tricks./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176