Седмично меню за здрави стави

Любопитно 16.02.2016 14:27

Ставите са подвижни съединения на костите, във вътрешността на които има смазваща течност. Около тях са разположени околоставни тъкани – мускули, връзки, сухожилия, кръвоносни съдове и нерви, които отговарят за нормалната им дейност. Учените са пресметнали, че през целия ни живот ставите на пръстите се съкращават средно 25 милиона пъти.

Най-честите оплаквания от болки в гърба и цялото тяло се дължат именно на проблеми със ставите и костите, които не функционират правилно. Причините може да са както генетични, така и от неправилен начин на живот. За профилактика и лечение на дегенеративни заболявания на ставите лекарите препоръчват в менюто да се набляга на морските продукти, както и на субпродуктите. Най-важното при процеса на приготвяне на храната е да не се отделят хрущялите, мускулите и сухожилията от месните и рибните продукти, които са най-богати на мукополизахариди (микроелементи, които изграждат голяма част от тъканите в тялото). За укрепване на костите са нужни калций и фосфор, които се съдържат в морските дарове, в рибата и в млечните храни.

Консумирайте колкото се може повече сурови зеленчуци – в тях се съдържат много витамини, необходими за синтеза на хрущяли. Подправяйте салатите с нерафинирани растителни масла, богати на ненаситени мастни киселини – зехтин, шарлан, сусамово, ленено, орехово, тиквено олио, които притежават добро противовъзпалително действие. За да изчистите вредните вещества от организма си, пийте пречистена или минерална вода (но не газирана) и яжте соеви продукти. Откажете се от консумацията на тлъсти и пушени меса, кисели краставички, туршии, сушена риба, черен чай, кафе, шоколад. Заменете пържените храни със задушени, печени или приготвени на пара. Още един плюс от този тип хранене е, че ще ви избави от излишните килограми и ще насити тялото ви с полезни минерали и витамини.

Най-полезните за ставите продукти:

- Нетлъсто червено месо, език, яйца – богати са на желязо и помагат за извеждане на излишния фосфор от организма.

- Зелени зеленчуци, кайсии, стафиди, фурми, сини сливи, елда, овесени трици, мед. Те съдържат много магнезий – елемент, който отговаря за здравето на нервите, обслужващи ставите.

- Сладолед. Допуска се консумацията само на сметанов и млечен сладолед, които съдържат полезни мазнини и калций.

- Риба и морски продукти – богати на органичен (полезен) калций.

- Мляко, извара, сирене – съдържат органичен калций, който за разлика от неорганичния не се отлага във вид на камъни, а се употребява за укрепване на костите и за поддържане на електролитния баланс в клетките на организма (не бива да се комбинират с храни, съдържащи оксалова киселина – киселец, ревен, спанак).

- Водорасли, хрущяли и всичко, от което се прави желатин – те са богати на мукополизахариди, които осигуряват нормалната работа на ставите, тъй като наподобяват течността, която се съдържа в тях.

- Черен дроб от риба, масло, яйчен жълтък. Съдържат витамин D, който отговаря за съхраняването на калция в костите.

- Херинга, зехтин – те са източник на витамин F, който оказва противовъзпалително действие на ставите.

- Цитрусови плодове, шипки, касис – съдържат витамин С, който отговаря за подхранването на ставите.

Понеделник

Закуска: Купичка кисело мляко с овесени трици, шепа стафиди и лъжица мед, 1 портокал, чаша чай от шипки.

Обяд: Зелена салата с краставици, телешко варено, печени с кората картофи, няколко фурми.

Вечеря: Салата от суров спанак и рукола, скумрия на скара, няколко сини сливи.

Вторник

Закуска: 2 филийки пълнозърнест хляб с масло и мед, айрян, 1 киви.

Обяд: Зелена салата с авокадо, телешки дроб на скара, няколко сушени смокини.

Вечеря: Салата от зеле и моркови, сирене по шопски, няколко сушени кайсии.

Сряда

Закуска: Омлет от две яйца със сирене или извара, шепа сушени боровинки, 1 портокал, чаша чай от шипки.

Обяд: Зелена салата с дресинг от кисело мляко, пилешка супа, тиквички на фурна, няколко сушени фурми.

Вечеря: Салата от ряпа и моркови, филе от херинга, няколко сушени кайсии.

Четвъртък

Закуска: Купичка изцедено кисело мляко с овесени трици, мед и орехи, 1 киви, чаша чай от сушена арония.

Обяд: Салата от айсберг, авокадо и домати, суши, няколко сушени смокини.

Вечеря: Салата от цвекло и ряпа, телешки език, няколко сушени фурми.

Петък

Закуска: 2 варени яйца, филийка пълнозърнест хляб с масло и сирене или извара, чаша чай от шипки.

Обяд: Салата от домати, краставици, червен лук и магданоз, поръсена с извара, пържола от нетлъсто месо по избор, 1 портокал.

Вечеря: Зелена салата с репички, пилешки дробчета на фурна, 2 филийки пълнозърнест хляб, няколко фурми.

Събота

Закуска: Купичка кисело мляко с овесени трици, шепа стафиди, мед и тахан, чаша чай от сушена арония, 1 киви.

Обяд: Салата от китайско зеле, авокадо и домати, свински дроб на скара, 1 млечен сладолед.

Вечеря: Зелена салата с краставици и репички, риба на скара с гарнитура от печени картофи, няколко сушени кайсии.

Неделя

Закуска: Омлет от 2 яйца със сирене, гарниран с пресни домати и краставици, чаша чай от шипки.

Обяд: Салата от айсберг, синьо сирене, домати и краставици, свинско филе на скара, 1 сметанов сладолед.

Вечеря: Салата от ряпа, моркови и цвекло, телешко варено, сирене, печено във фолио, няколко сушени смокини, 1 портокал. /сп. "Рецепти за здраве"

CHF CHF 1 2.10191
GBP GBP 1 2.26108
RON RON 10 3.85249
TRY TRY 100 4.17961
USD USD 1 1.69586