Сънят и рискът от деменция

Любопитно 24.01.2024 13:48 Снимка: ДНЕС+

Сънят и рискът от деменция

Добре знаем, че сънят е от съществено значение за правилното функциониране на организма като цяло и на всеки един орган и система от него поотделно. Когато той е некачествен или недостатъчен, това дава както моментно отражение във вид на умора, липса на концентрация и други, така и отложено във времето последствия.

Едно от тях се оказва и развитието на деменция. Невродегенеративното заболяване все още спада към графата с нелечимите, затова учените обръщат особено внимание на начините за превенция. Ново изследване по темата проследява и анализира съня на 500 доброволци на възраст между 35 и 45 години в продължение на около година. Общата картина показва по приблизително шест часа сън на нощ.

10 години по-късно същите тези хора се подлагат на когнитивни тестове, за да се проверят фактори като скорост на обработка на информация, изпълнителни функции и памет. И се установява, че хората, които са имали по-фрагментиран сън (времето, в което се въртим в леглото), имат по-ниски резултати на всички тестове. И това е без значение техният пол или раса.

Затова учените заключват, че сънят е изключително важен за правилното функциониране на мозъка не само в напреднала възраст, а и в по-ранните години, когато може би не се замисляме толкова за тази връзка и когнитивните способности, които ще имаме след 10 или 20 години. Но за да се запази мозъкът ни млад, той трябва да си почива достатъчно добре и когато сме в разцвета на силите си, пише SheKnows.

Това не е първото изследване, което установява пряка връзка между количеството и качеството на съня и риска от диагностициране с деменция. Но е поредното, което ни напомня колко е важно да обръщаме достатъчно внимание на хигиената си на сън и да правим всичко възможно,з а да си гарантираме възстановителна почивка всяка вечер. Защото ползите и негативите са на лице както на момента, така и в дългосрочен план.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини