Любопитно 06.12.2020 14:50 Снимка: ДНЕС+
Рибата, прясна или замразена да купуваме и трикове за приготвяне на тиган и фурна
Макар да е от продуктите, които отнемат най-малко време за приготвяне, рибата крие "кулинарни рискове" и много хора се притесняват да експериментират с нея. Като под експеримент разбираме всяко нещо, различно от скумрия на скара, пъстърва на фурна и шаран за Никулден.
Обръщаме се към любимия ни кулинарен "учител" The Kitchn за основни съвети каква риба да избираме, как да я приготвяме и трябват ли ни специални инструменти. Първото правило е да избягваме купуването на цяла риба, защото няма смисъл да се тормозим с чистене и филетиране.
Кога да купуваме замразена и кога - прясна риба
Първата ни мисъл е, че прясната риба е по-добра. Често обаче не е така. Голяма част от продаваната като прясна риба всъщност е била замразяване предварително. Тази във фризерите пък е била шоково замразена скоро след улавянето си, което всъщност я прави по-прясна от "прясната".
The Kitchn ни препоръчват да купуваме замразени всякакъв вид бяла риба, сьомга, тон. Затова пък морските дарове като миди, стриди, раци и омари е по-добре да не са замразени.
Как да приготвим риба във фурната
Този начин се препоръчва за сьомга, както и за бели риби от рода на треска, камбала, костур. Готвим я на 120 градуса, като ниската температура ни гарантира по-равномерно изпичане, както и по-лесно усвояване на билките и подправките, които сме използвали.
Как да приготвим риба на тиган
Подходящо е за по-тънки филета риба с кожа. The Kitchn ни съветва да не я обръщаме постоянно ту от едната, ту от другата страна, а да я оставим с кожата надолу за 2/3 от времето на готвене. Напомнят ни още, че е от особено значение тиганът да е добре нагрят преди да пуснем рибата в него, както и самата тя да е добре подсушена.
Трябват ли ни специални инструменти за риба
Не е задължително, но значително ще ни улесни използването за специална шпатула за риба, с която лесно можем да обърнем крехките филета в тигана. Пинсетата за кости също не е лукс, ако смятаме по-често и по разнообразни начини да готвим морски продукти./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 21:22 Хороскоп за събота, 27 април 2024 г.
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов