Любопитно 06.12.2020 14:50 Снимка: ДНЕС+
Рибата, прясна или замразена да купуваме и трикове за приготвяне на тиган и фурна
Макар да е от продуктите, които отнемат най-малко време за приготвяне, рибата крие "кулинарни рискове" и много хора се притесняват да експериментират с нея. Като под експеримент разбираме всяко нещо, различно от скумрия на скара, пъстърва на фурна и шаран за Никулден.

Обръщаме се към любимия ни кулинарен "учител" The Kitchn за основни съвети каква риба да избираме, как да я приготвяме и трябват ли ни специални инструменти. Първото правило е да избягваме купуването на цяла риба, защото няма смисъл да се тормозим с чистене и филетиране.
Кога да купуваме замразена и кога - прясна риба
Първата ни мисъл е, че прясната риба е по-добра. Често обаче не е така. Голяма част от продаваната като прясна риба всъщност е била замразяване предварително. Тази във фризерите пък е била шоково замразена скоро след улавянето си, което всъщност я прави по-прясна от "прясната".
The Kitchn ни препоръчват да купуваме замразени всякакъв вид бяла риба, сьомга, тон. Затова пък морските дарове като миди, стриди, раци и омари е по-добре да не са замразени.

Как да приготвим риба във фурната
Този начин се препоръчва за сьомга, както и за бели риби от рода на треска, камбала, костур. Готвим я на 120 градуса, като ниската температура ни гарантира по-равномерно изпичане, както и по-лесно усвояване на билките и подправките, които сме използвали.
Как да приготвим риба на тиган
Подходящо е за по-тънки филета риба с кожа. The Kitchn ни съветва да не я обръщаме постоянно ту от едната, ту от другата страна, а да я оставим с кожата надолу за 2/3 от времето на готвене. Напомнят ни още, че е от особено значение тиганът да е добре нагрят преди да пуснем рибата в него, както и самата тя да е добре подсушена.

Трябват ли ни специални инструменти за риба
Не е задължително, но значително ще ни улесни използването за специална шпатула за риба, с която лесно можем да обърнем крехките филета в тигана. Пинсетата за кости също не е лукс, ако смятаме по-често и по разнообразни начини да готвим морски продукти./lifestyle.bg
Още по темата
CHF
|
1 | 2.10599 |
GBP
|
1 | 2.2185 |
RON
|
10 | 3.84567 |
TRY
|
100 | 4.02573 |
USD
|
1 | 1.69277 |
Последни новини
- 19:30 Пореден скандал в българския ММА: Обвинения за фиктивни медали и спрени права
- 19:15 Българи, участвали в протестите в Нови Сад: Искаме да покажем на властите, че борбата няма да спре
- 19:03 Силен трус в Западна Турция предизвика паника сред местното население
- 18:51 Япoнcĸaтa Тоуоtа "глeдa" ĸъм Kocмoca - aмбициитe нa ĸoмпaниятa ca дa cъздaдe лyнoxoд
- 18:39 Нидерландия връща на Египет открадната 3500-годишна скулптура
- 18:27 Протести в защита на палестинския народ се проведоха в София и Варна
- 18:15 За първи път президент на Сирия ще посети Белия дом
- 18:03 Анкара и Багдад подписаха сделка за проекти за водна инфраструктура в Ирак