
Любопитно 06.12.2020 14:50 Снимка: ДНЕС+
Рибата, прясна или замразена да купуваме и трикове за приготвяне на тиган и фурна
Макар да е от продуктите, които отнемат най-малко време за приготвяне, рибата крие "кулинарни рискове" и много хора се притесняват да експериментират с нея. Като под експеримент разбираме всяко нещо, различно от скумрия на скара, пъстърва на фурна и шаран за Никулден.
Обръщаме се към любимия ни кулинарен "учител" The Kitchn за основни съвети каква риба да избираме, как да я приготвяме и трябват ли ни специални инструменти. Първото правило е да избягваме купуването на цяла риба, защото няма смисъл да се тормозим с чистене и филетиране.
Кога да купуваме замразена и кога - прясна риба
Първата ни мисъл е, че прясната риба е по-добра. Често обаче не е така. Голяма част от продаваната като прясна риба всъщност е била замразяване предварително. Тази във фризерите пък е била шоково замразена скоро след улавянето си, което всъщност я прави по-прясна от "прясната".
The Kitchn ни препоръчват да купуваме замразени всякакъв вид бяла риба, сьомга, тон. Затова пък морските дарове като миди, стриди, раци и омари е по-добре да не са замразени.
Как да приготвим риба във фурната
Този начин се препоръчва за сьомга, както и за бели риби от рода на треска, камбала, костур. Готвим я на 120 градуса, като ниската температура ни гарантира по-равномерно изпичане, както и по-лесно усвояване на билките и подправките, които сме използвали.
Как да приготвим риба на тиган
Подходящо е за по-тънки филета риба с кожа. The Kitchn ни съветва да не я обръщаме постоянно ту от едната, ту от другата страна, а да я оставим с кожата надолу за 2/3 от времето на готвене. Напомнят ни още, че е от особено значение тиганът да е добре нагрят преди да пуснем рибата в него, както и самата тя да е добре подсушена.
Трябват ли ни специални инструменти за риба
Не е задължително, но значително ще ни улесни използването за специална шпатула за риба, с която лесно можем да обърнем крехките филета в тигана. Пинсетата за кости също не е лукс, ако смятаме по-често и по разнообразни начини да готвим морски продукти./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09269 |
![]() |
1 | 2.26763 |
![]() |
10 | 3.86688 |
![]() |
100 | 4.17071 |
![]() |
1 | 1.66213 |
Последни новини
- 20:12 Хороскоп за понеделник, 7 юли 2025 г.
- 19:37 Руските сили съобщиха, че са превзели две села в Харковска и Донецка област
- 19:28 Главен комисар Александър Джартов: До 200 пожара на ден пламват у нас заради жегите
- 19:17 Тъкър Карлсън с взривяващо интервю с президента на Иран: Война ли искате?
- 19:07 Над 74 500 „маркови“ стоки задържаха митническите служители от Русе
- 18:56 Рюте: Русия произвежда три пъти повече боеприпаси за три месеца, отколкото цялото НАТО за година
- 18:53 Хакнаха сайта на "Възраждане"! Вместо него се явява надпис "Такава я видях на Костадинов партията"
- 18:45 Прозорец с гледка рибки: 5 изумителни подводни хотела (ВИДЕО)