
Любопитно 06.12.2020 14:50 Снимка: ДНЕС+
Рибата, прясна или замразена да купуваме и трикове за приготвяне на тиган и фурна
Макар да е от продуктите, които отнемат най-малко време за приготвяне, рибата крие "кулинарни рискове" и много хора се притесняват да експериментират с нея. Като под експеримент разбираме всяко нещо, различно от скумрия на скара, пъстърва на фурна и шаран за Никулден.
Обръщаме се към любимия ни кулинарен "учител" The Kitchn за основни съвети каква риба да избираме, как да я приготвяме и трябват ли ни специални инструменти. Първото правило е да избягваме купуването на цяла риба, защото няма смисъл да се тормозим с чистене и филетиране.
Кога да купуваме замразена и кога - прясна риба
Първата ни мисъл е, че прясната риба е по-добра. Често обаче не е така. Голяма част от продаваната като прясна риба всъщност е била замразяване предварително. Тази във фризерите пък е била шоково замразена скоро след улавянето си, което всъщност я прави по-прясна от "прясната".
The Kitchn ни препоръчват да купуваме замразени всякакъв вид бяла риба, сьомга, тон. Затова пък морските дарове като миди, стриди, раци и омари е по-добре да не са замразени.
Как да приготвим риба във фурната
Този начин се препоръчва за сьомга, както и за бели риби от рода на треска, камбала, костур. Готвим я на 120 градуса, като ниската температура ни гарантира по-равномерно изпичане, както и по-лесно усвояване на билките и подправките, които сме използвали.
Как да приготвим риба на тиган
Подходящо е за по-тънки филета риба с кожа. The Kitchn ни съветва да не я обръщаме постоянно ту от едната, ту от другата страна, а да я оставим с кожата надолу за 2/3 от времето на готвене. Напомнят ни още, че е от особено значение тиганът да е добре нагрят преди да пуснем рибата в него, както и самата тя да е добре подсушена.
Трябват ли ни специални инструменти за риба
Не е задължително, но значително ще ни улесни използването за специална шпатула за риба, с която лесно можем да обърнем крехките филета в тигана. Пинсетата за кости също не е лукс, ако смятаме по-често и по разнообразни начини да готвим морски продукти./lifestyle.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09763 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85552 |
![]() |
100 | 4.16246 |
![]() |
1 | 1.67882 |
Последни новини
- 23:20 Росен Желязков в Карлово: Левски трябва да бъде компасът в сърцето ни
- 23:18 Радев от град Левски: Делото на Апостола остава непреходно във времето, но и провокира нашата съвест
- 23:17 Протести в подкрепа на варненския кмет Благомир Коцев се проведоха в София и Варна
- 21:56 България почете Апостола на свободата: Отбелязахме 188 години от рождението на Васил Левски
- 21:39 Хороскоп за събота, 19 юли 2025 г.
- 19:31 "Хамас" се стяга за дълга война с Израел
- 19:25 Верижна катастрофа с 5 автомобила образува тапа на АМ "Тракия"
- 19:17 СО предала всички документи, поискани от областната администрация за парк "Врана"