Любопитно 02.10.2021 17:20 Снимка: ДНЕС+
Рибата, кожата, главата, костите и как да използваме всяка част от нея
Рибата може и да не е от най-популярните храни в България, но (слава богу) в последните години това се променя. А с него и начините, по които можем да я приготвим - на скара или пържена са най-скучните й версии.
Най-често се приготвят филетата, но те съставляват едва 30% от работа. За да хвърляме възможно най-малко от нея, ето за какво да използваме абсолютно всяка част от рибата.
Главата
Най-популярният начин е да приготвим главите на рибена чорба. По правило обаче те съдържат не малко месо, особено в областта на бузите - най-добре ще се възползваме от него, ако изпечем главите цели и после отделим месото.
Кожата
Обикновено заминава в коша, а в нея има толкова много вкус. Шеф-готвачите я варят за три минути, след която я оставят да изсъхне напълно. Вече суха, кожата се пържи в горещо олио, докато стане хрупкава. Така става за екзотична гарнитура или можем да я натрошим на дребно и ползваме за "подправка" на ястия, като поръсим отгоре.
Остатъци и кости
След като сме отделили филетата и всичко друго, можем да изчегъртаме остатъчното месо от скелета с помощта на супена лъжица и да го ползваме за крокети. Костите пък са идеални за бульон.
Вътрешности
Когато сме сигурни, че рибата е прясна, преспокойно можем да се възползваме от вътрешности като дроб и хайвер. Първият можем набързо да запечатаме на тиган и да сервираме с препечен хляб.
Опашката
Обожаваме я пържена - много напомня чипс. Можем да я добавим и заедно с главата, когато приготвяме рибна чорба или просто бульон./lifestyle.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.10939 |
GBP | 1 | 2.35062 |
RON | 10 | 3.92997 |
TRY | 100 | 5.43683 |
USD | 1 | 1.87844 |
Последни новини
- 16:28 "Сабах": САЩ и Великобритания се опитват да „палестинизират“ украинската криза
- 16:18 Милиарди на вятъра: В спорта и най-богатите също плачат
- 16:07 Медведев: Руските власти не са луди и не искат да използват ядрено оръжие
- 16:01 Руска гражданка загина при катастрофа на автомагистрала "Струма"
- 15:57 Майли Сайръс: Нарочно поддържан скандален имидж или просто си е такава?
- 15:51 12-а поредна седмица храните по стоковите борси и тържищата поскъпнаха
- 15:47 Евтим Милошев: Туристическият сектор трябва да помисли за по-добри условия на труд
- 15:38 Патриархът: Благодарим на Бога, че второ столетие "Св. Александър Невски" се възвисява в София