Редовното събуждане с аларма е опасно за здравето

Любопитно 03.01.2022 10:28 Снимка: ДНЕС+

Редовното събуждане с аларма е опасно за здравето

Редовното настройване на будилника за събуждане може да бъде опасно за здравето, предупреждава Александър Калинкин, лекар, специалист по нарушения на съня.

Събуждането с аларма звучи като много естествено начало на деня за мнозина, но този навик може да доведе до развитие на сериозно заболяване, каза Калинкин пред радио Sputnik, добавяйки, че ежедневната настройка на аларма е едно от най-лошите за здравето решения.

„Ясно е, че в някои ситуации, като например планирано пътуване, алармата е наложително да се използва. Но ако човек го прави постоянно, последствието е хронична липса на сън или хронично безсъние."

В тази връзка той отбеляза, че липсата на сън може да бъде причина за развитието на различни заболявания.

„Ако продължителността на съня се намали буквално с един час в сравнение с нормата, която за повечето хора е от 7 до 9 часа, това води до промяна в начина, по който човек се чувства, влошено качество на живот, сънливост, нарушена социална активност, като и отсрочване и разсрочване на задължения. Има дори промяна в активността на човешкия геном, но не към по-добро. Тоест това е причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания, ендокринни нарушения и спад на имунитета“, обясни докторът.

Всеки има своя "вътрешна" аларма

Калинкин посочва, че човек има своя "вътрешна" аларма и че трябва само да я настрои по правилния начин.

„За да се събуди човек рано и да стане навреме, е необходимо да се нормализира графикът на съня, да си ляга по-рано и да се наспива. Използвайки своя „вътрешен будилник“, или биологичен часовник, човек ще намали до минимум негативното въздействие върху тялото си“, казва експертът.

Ако обаче човек смята, че все още не може да се буди по този начин, по-добре е да не използва звуково, а светлинно устройство, каза той.

„Направени са специални лампи, които симулират изгрева, като улесняват събуждането на човек. Това незабавно потиска производството на мелатонин сутрин и следобед и нормализира циркадния ритъм."

Той също така съветва за тиха аларма, като песен на птици.

„Такава аларма нежно ще събуди човек от сън. Това е особено важно през есента и зимата, когато количеството слънчева светлина и съответно качеството на съня намалява." /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648