Ракоцбрюке - дяволският мост в Германия

Любопитно 10.07.2020 18:50 Снимка: ДНЕС+

Ракоцбрюке - дяволският мост в Германия

Името Дяволски мост носят стотици мостове в Европа и по света. Повечето са с форма, наподобяваща арка и за всеки се носи мит, свързан с местния фолклор. Някога хората вярвали, че подобни мостове са толкова опасни и мистериозни, че трябва да са строени от самия Сатана. 

Дяволски мостове има във Франция, Италия, Германия, Португалия, Словения, Испания, Швейцария, Великобритания, Естония, Румъния и дори в България.

Но зашеметяващият мост Ракоцбрюке в Германия е уникален по рода си, защото чрез отражението си образува перфектен кръг, което без съмнение го прави един от най-живописните Дяволски мостове в света.

Архитектурата

Мостът се намира в най-големия парк в Саксония - Кромлоу. На 120 км е от Дрезден, близо до границата с Полша. Мостът и паркът са създадени през XIX век от рицаря и природолюбител Фридрих Херман Ротшке.

Паркът Кромлоу е достъпен за туристи, но за да се запази тази древна забележителност за поколенията, има забрана да се минава по моста.

И двата края на Дяволския мост са украсени с тънки каменни шпили, подобни на естествените базалтови колони, които се срещат на много места в Германия. Арката на моста е проектирана и по такъв начин, че да оформя половината от перфектен кръг. Затова когато водата е неподвижна и светлината е правилна, се създава илюзия за пълен каменен кръг.

Легендата

Една от легендите гласи, че главният архитект искал да бъде сигурен, че мостът му ще бъде уникален по рода си, заради което и сключил сделка с Дявола. В замяна той поискал душата на първия преминал по моста човек.

Някои казват, че архитектът надхитрил Дявола, като пуснал да мине по моста първо едно куче. Други пък твърдят, че архитектът отговорно изпълнил сделката и сам прекосил за първи път моста.

Много хора до ден днешен вярват в тайнствените мистични сили на Ракоцбрюке и споделят, че е портал към друг свят и в него се оглежда Дяволът, пише Life Globe./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.16509
RON RON 10 4.04448
TRY TRY 10 2.38545
USD USD 1 1.66241