Пуле - какво е специалното на сръбското сирене, което е най-скъпото в света

Любопитно 08.06.2023 19:04 Снимка: ДНЕС+

Пуле - какво е специалното на сръбското сирене, което е най-скъпото в света

Едно време кражбата на диаманти и коли се смяташе за дръзка (да не споменаваме, че е престъпление). Сега се оказва, че смелост трябва дори и за кражбата на... сирене. Точно така, случаите на кражби на сирене изобщо не се малко. Особено в Нидерландия.

Местна ферма е била набелязана от джебчиите заради скъпите сирена, които произвежда. Задигнати са 60 бройки сирена от краве мляко, тежащи около 22 килограма, на стойност от цели 22 000 долара. Загубата за фермата обаче не е само финансова - попилени са месеци упорита работа, вложена в производството на сирената.

Защо обаче крадците избират да задигнат сирена вместо скъпи ценности? Отговорът се крие в самата история - сиренето не е просто какво да е сирене, то е по-специално и заради това е и доста скъпо. Въпросното нидерландско сирене може да се открие само в избрани ферми по света и разбира се, се предлага на главоломно високи цени.

Най-скъпото и рядко сирене в света обаче не е холандско. То се нарича "пуле", прави се от млякото на балкански магарета и се произвежда само в природния резерват Засавица в Сърбия. Магаретата са застрашен вид и са под специална защита, а процесът на доенето им отнема три месеца. Произведеното мляко е с високо съдържание на протеини и е признато от ООН като добра алтернатива за хора с алергии към кравето мляко.

И за да бъде сиренето дори още по-специално, то се прави по тайна рецепта от 1700 г., на която се дължи наситената му и мека консистенция. За един килограм сирене са необходими 25 литра магарешко мляко. Фермата продава само около шест до петнадесет килограма сирене на година, на цена от над 1000 долара на килограм.

Друго луксозно сирене, което също се нарежда сред най-специалните, е това от лос, което се прави само в една ферма в Швеция. За млякото се разчита на тримата лосове на име Гулан, Хаелга и Джуно. Процесът на доене е също толкова труден, колкото и при пулето - случва се само от май до септември. През тези месеци се произвеждат около пет литра мляко дневно. Сиренето се продава за 500 долара за 450 грама.

Сред другите луксозни сирена попадат White Stilton Gold от Великобритания, в което се съдържа ядливо злато, както и Caciocavallo от Италия, което пък се нарича още конско сирене, защото през средновековието търговците са го привързвали към опашката на коня, разбираме от Outlook India.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993