Пролетта и зимата се срещат на Кирилова поляна

Любопитно 31.05.2020 20:17 Снимка: ДНЕС+

Пролетта и зимата се срещат на Кирилова поляна

Пролетта и зимата си дават среща на Кирилова поляна-приказната местност над Рилския манастир, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Намиращата се на 7.5 км над Светата Рилска обител поляна-била „Кирилова“, след това „Партизанска“ и пак „Кирилова“, е потънала в пролетна зеленина. На север от нея като декор от филм мъгла обвива снежните скалисти върхове на Двуглав, Орловец, Злия зъб и Ловница.

Вдясно от Злия зъб се спуска право надолу „Белия улей“, който в това време на годината тече буен поток, чийто води скачат от 20-метрова скала.

Долу на поляната туристите се броят на пръстите на едната ръка, две от трите заведения работят, но облаците, потвърдили прогнозата за времето, са прогонили очакваните туристи.

За това пък към свободната и чиста поляна, по пътя отдолу идват стадо коне.

От Кирилова поляна, любимата за лов и носеща името на принца-брат на цар Борис Трети, и разположена на 1465 м. надморска височина тръгват два маршрута. Първият към Сухото езеро-може би най-красивото в България, и Кобилино бранище, а след това и до м. Мальовица.

Вторият върви по долината на р. Рилска към хижа Рибни езера, с възможност за продължение както към х. Македония, така и към х. Грънчар и Мусаленския дял.

А някои, да не кажем повечето, идват за да прекарат няколко часа под величествените мури и зеленината под тях, с една невероятна гледка към скалистите зъбери на север. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448