Продуктът, който лекарите никога не слагат в очите си

Любопитно 16.11.2023 11:04 Снимка: ДНЕС+

Продуктът, който лекарите никога не слагат в очите си

Има много неща, които може да направим, за да защитим здравето на очите си. Например стриктно да посещаваме веднъж годишно очния лекар, да носим слънчеви очила, за да се предпазим от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето и да избягваме носенето на контактни лещи в леглото или басейна.

Но има едно нещо, превърнало се в навик за мнозина, което, оказва се, е по-добре никога да не правим - макар да изглежда като грижа за очите. А именно да не използваме капки за облекчаване на зачервените очи. Според специалистите подобни медикаменти наистина облекчават, но проблемът е,  могат просто да прикрият симптом на сериозно заболяване.

Зачервяването може да се дължи на лек проблем като настинка или прах в окото, но може да е признак за състояние като инфекция, глаукома или абразия на роговицата.

Капките за облекчаване на червените очи са насочени към кръвоносните съдове, за да свият и минимизират появата им. Временно това връща очите в нормалното им състояние, но всъщност те маскират проблема и карат човек да смята, че всичко е наред.

А при определени заболявания на очите времето е съществен фактор. Ако не се лекуват, те могат да се влошат и да доведат до усложнения като инфекции, а в крайни случаи дори до загуба на зрение.

Освен това капките могат да причинят и обратен ефект. Когато действието им изчезне, кислородът се връщат обратно през кръвоносни съдове и те се разширяват и набъбват повече от първоначалното. Така често хората попадат в капана на цикъла - очите им изглеждат червени и раздразнени, те използват капки за облекчаване, но зачервяването се връща, дори в по-лош вариант и те използват капките отново. В някои случаи се стига дори до зависимост към медикамента и основният здравословен проблем никога не се решава.

Специалистите съветват вместо капки за зачервени очи, да се използват овлажняващи капки, тип "изкуствени сълзи". И добавят, че е добре да изберем такива без консерванти, тъй като са те са най-щадящи към очите, пише Huff Post.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161