Природа, вкус на метал в устата, увиснали листа и други признаци за наближаваща буря

Любопитно 06.03.2021 16:55 Снимка: ДНЕС+

Природа, вкус на метал в устата, увиснали листа и други признаци за наближаваща буря

Срещу природата всички сме безсилни и тя често ни хваща неподготвени с поредната буря, земетресение или друго природно бедствие. Но се оказва, че преди да настъпи неприятното, а понякога и катастрофално, събитие, тя ни предупреждава, че наближава. И то по различни начини.

Подобно на странната миризма, която започва да се носи във въздуха, преди да завали дъжд, природата изпраща и други сигнали, които е добре да имаме предвид. Ето някои от тях:

Напукана земя

Пукнатините и изпъкналите неравности по почвата може да са знак за свлачище.

Настръхване

Ако кожата ни настръхне, докато сме навън, е добре да се подготвим за наближаваща буря. Най-малкото, което можем да направим в такъв момент, е да стоим далеч от дърветата.

Диви животни, които тичат към нас

Дивите създания са прословути със страха си от хората, заради който ни държат на дистанция. Затова и случи ли се неочакваното - да се насочат право към нас, по всяка вероятност бягат от пожар или друга опасност.

Квадратни или кръстосващи се вълни

Това интересно явление се наблюдава, когато две течения се сблъскат. Вълните изглеждат спокойни и безобидни, но всъщност са достатъчно опасни и силни, за да отнесат плувци, сърфисти и дори цели лодки в неочаквани посоки.

Увиснали листа

Листата на дърветата увисват още преди да закапят първите капки, защото влажността рязко се повишава.

Зелена вода с неприятна миризма

Често причината за това явление е засилен цъфтеж на водорасли, който се появява поради излишък на азот или фосфор във водата, а те могат и да са токсични.

Насекомите стават по-мудни

Някои насекоми като молци и листни въшки стават по-малко активни и започват да пестят енергия и сили за дъжда, който наближава.

Пчелите стават по-активни

Учени от китайския Селскостопански университет Дзянси установяват, че пчелите пък стават още по-активни в деня преди да настъпи влажното време, защото започват да се запасяват с нектар, с който да изкарат бурята.

Странен метален вкус в устата

Усетим ли вкуса на метал, това може да е знак за предстоящ удар на мълния, обясняват от Scribol./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476