Приключвай вече! 6 причини, защо мъжете не могат да достигнат до оргазъм по време на секс

Любопитно 26.11.2020 11:22 Снимка: ДНЕС+

Приключвай вече! 6 причини, защо мъжете не могат да достигнат до оргазъм по време на секс

„Свършвай вече!“ По-рядко ще чуете жена да се моли за това, вместо да настоява за „още, още“. И наистина, кое му е сложното? Достигането до оргазъм при мъжете е процес, който по-често е недостатъчно продължителен. Не е нужно да се прилагат кой знае какви хитрости, за да „свърши“ той.

Да, но има случаи, когато сексът продължава досадно дълго, а краят му не се вижда, защото мъжът не може да постигне желания ефект. Защо се случва това? Какви са вероятните причини мъжът да не може да „свърши“?

Или може, но само след мастурбация

Случва се така, че когато се самозадоволява мъжът с лекота достига до оргазъм, но когато прави секс с жена изпитва известни затруднения. Най-често до такива ситуации се стига при момчета и мъже, които за по-продължителен период от време са били „на сухо“ по каквито и да е причини: липсата на постоянна партньорка, бременност на любимата или баналното – връзката е още в онзи етап, когато нещата не са стигнали до секс. В подобни случаи не бива да се търси вина у жената – най-вероятни при нея всичко си е наред и със сексуалността, и с възбуждането. Дами, попаднете ли в такова положение, не се вторачвайте в себе си, за да се питате какво не правите по правилния начин.

Проблемът се крие по-дълбоко: мъжът си е създал навик да прави всичко за няколко минути. Научил се е как да се самозадоволява „на бърза ръка“ – каква скорост на движение на ръката му е нужна, колко силен да е натискът върху пениса и т.н.

Другата причина е не по-малко комичен навик: хиперсексуалните мъже прибягват до мастурбиране няколко пъти на ден, затова ако е упражнявал два-три пъти самостоятелната си техника, просто му е по-трудно да приключи четвърти или пети път за денонощие.

Но може да се окаже, че гледа твърде много порно

Разбира се, че това върви ръка за ръка с темата за мастурбирането, за която стана дума. Но в случая се добавя и ментална компонента към физическата „бърза ръка“. Нещата не опират толкова до порно актрисите, които създават нереалистични очаквания у мъжете по отношение  на това, как трябва да изглежда женското тяло и какви неща да се извършват от него по време на секс. Причината по-скоро е там, че мъжете, които прекарват  1001 нощи в компанията на порно филми, може да попаднат в капана на негативното влияние на този жанр и да се стигне до блокиране на реакцията им на "нормалните" неща, които ги възбуждат.

Прекаляването с порно може да има ефекта на „болкоуспокоителните“, особено ако мъжът се е нагледал на сцени, които са трудни за изпълнение от непрофесионалисти. Мъжът неволно сам е "вдигнал летвата" и вече е по-сложно да достигне до оргазъм при ниски нива на стимулация, т.е. по време на нормален секс.

Трябва да се отбележи, че за повечето хора гледането на порно е безобидно занимание, което няма нежелани странични ефекти. Не бива да се твърди категорично, че порното е „лоша работа“, не, дори напротив – съвсем нормално и полезно занимание е. Но ако жената забележи, че партньорът ѝ изпитва трудности с еякулацията след гледането на такива филми, може би е наложително да се проведе разговор по темата.

Една тривиална причина: мъжът пие лекарства, които оказват влияние на оргазма

Антидепресанти, невролептици, лекарства за понижаване на кръвното налягане, наркотици и някои диуретични препарати – при мъжете всички те може да окажат страничен ефект, проявяващ се в проблеми в интимния им живот. Ако случаят е такъв, то разговор с лекар е решението, за да се потърси заместител на лекарствените препарати, който да е с по-слабо изразени негативни последици.

Най-баналната причина е, че преди секс мъжът е пил прекомерно алкохол

За никого не е тайна, че алкохолът влияе негативно на способностите ни, в това число и на достигането до оргазъм. Казано по-опростено, че ще му „стане“ е добре, дори ще извърши своя „трудов подвиг“, но собственикът му ще ощетен – многото алкохол няма да му позволи да „свърши“. Да се пие преди секс е коварно занимание. Чаша вино е добре, но ако мъжът иска да „приключи“ подобаващо и разтоварващо и за себе си сексуалните занимания, по-добре е да спре алкохола до това ниво.

Неприятна причина може да се окаже наличието на инфекция или някакво заболяване

Когато мъжът не успява с еякулацията по време на секс, може да се касае за протичаща инфекция на простатата или пикочните пътища, макар че в подобни случаи невъзможността да се достигне до оргазъм едва ли е единствения симптом. Затруднения в секса може да се появят и при мъже, при които е засегнат нерв, страдат от неврологични разстройства, сърдечни заболявания или имат хормонални разстройства (например, хипотиреоидизъм или ниски нива на тестостерона). Ако имате някакви подозрения, че причината е от този тип, трябва да посетите лекар, който да проведе нужните изследвания и при нужда да назначи лечение.

А ако мъжът просто се чувства неуверен?

Това е една от най-често срещаните причини, особено при млади мъже, които сега започват воденето на редовен полов живот или при самотни мъже, които, меко казано, виждат секс от дъжд на вятър. Всъщност може да се случи на всеки представител на силния пол, който се намира под влияние на стрес, тревожност или пък не се доверява на партньорката си, както и да го е страх, че ще вземе да „оплеска нещата“ (т.е. ще свърши прекалено бързо или ще „вътре“, а не ползват предпазни средства…). Решението на подобни проблеми е само едно – време и търпение. Трябва да се изчака, за да може мъжът да научи повече за партньорката си и да ѝ се довери, както и какво ѝ е нужно на нея, какво ѝ доставя удоволствие, и изобщо, как да живеят заедно по-добре. Спокойствието е лекарството, което ще върне увереността му в собствените му сили и способности.

Най-важно е да се помни, че мъжете само искат да са "секс машини", но както всяка машина и те не са застраховани от временни повреди, които подлежат на "ремонт".

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448