Причините за смъртта на Тина Търнър

Любопитно 25.05.2023 14:12 Снимка: ДНЕС+

Причините за смъртта на Тина Търнър

Вчера, 24 май, след продължително боледуване на 83-годишна възраст почина Тина Търнър. Тя посрещна последните си дни спокойно в дома си в Швейцария, се казва в официалното изявление от нейния екип. А новината за смъртта й натъжи феновете по целия свят.

Тя обаче не е особена изненада, защото в последните години кралицата на рока страдаше от редица заболявания. Конкретна причина за смъртта й не е обявена, защото явно е съвкупност от много фактори.

Търнър прекара инсулт през 2013 г., бореше се с рак на червата, бъбречна недостатъчност и хипертония. А след връзката и раздялата си с Айк Търнър тя така и не успя да се справи с посттравматичното стресово разтройство, което също й пречеше да води нормален начин на живот.

Снимка 619604

Източник: GettyImages

В своите мемоари певицата разказа и за кошмарния момент, в който е осъзнала, че получава инсулт, както и за трудностите след него. Говори и за своята фамилна обремененост от високо кръвно налягане, което й създава трудности в ежедневието. А неправилното лечение е довело и до проблемите с бъбреците впоследствие. 

Те започват да работят на едва 5% и се налага да премине курс хемодиализа, да за може състоянието й да се нормализира. А през 2017 г. нейният втори съпруг Ървин Бач става и неин донор, за да може да бъде осъществена трансплантация.

Снимка 596431

Източник: GettyImages

През 2016 г. Търнър получава и диагнозата рак на червата. Открит е в ранен стадий, преминава необходимата операция, но така и не става ясно дали успява напълно да се излекува от него. А след всички заболявания и лечения започва да получава световъртежи и нарушения във вестибуларния апарат.

В началото на месец март в профила си в Instagram Търнър отново говори за своята бъбречна недостатъчност и за връзката й с нелекуваната дълги години хипертония. И самата тя се определя за виновна, че се е поставила пред "огромна опасност" като не е взела диагнозата си достатъчно сериозно.

"Бъбреците ми са жертва на това, че не осъзнавах, че високото ми кръвно налягане трябваше да се лекува с конвенционална медицина", пише Търнър. "Изложих се на голяма опасност, като отказах да се изправя пред реалността - че имам нужда от ежедневна, доживотна терапия с лекарства", осъзнава грешката си тя.

Кралицата на рока продължава с признанията и твърди, че прекалено дълго е смятала тялото си за "недосегаем и неразрушим бастион". Я интервю за Guardian през април пък споделя, че не се страхува от смъртта, а остаряването приема като част от приключението, наречено живот, и се наслаждава на всеки ден, припомня Daily Mail.

Каквато и да е причината за смъртта на Тина Търнър, днес говорим за нея с уважение и възхищение към живота й и всичко, което е постигнала в него. Тя остава пример за подражание на мнозина и един от ценните уроци, които можем да научим от нея, е да обръщаме достатъчно внимание на здравето си, и то навреме./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062