Предпазване и почистване на чувствителна кожа

Любопитно 09.10.2021 14:49 Снимка: ДНЕС+

Предпазване и почистване на чувствителна кожа

Чувствителната кожа може да звучи като не много сериозен проблем, но с него са свързани и доста други грижи. Като каква козметика да купуваме, с какви препарати да почистваме дома си и с какъв - да перем дрехите си.

Apartment Therapy препоръчват няколко прости правила, с които да си спестим раздразнената кожа, сухотата и дерматитите.

Специален препарат за пране

Обикновените съдържат аромати и бои, които са основните виновници за алергични реакции при хората с чувствителна кожа. Дерматолозите препоръчват да търсим етикет "без аромат", както и да избягваме съставки като dioxane, diethylene dioxide, сулфати и фталати. Друг начин е да ползваме бебешки прах за пране.

Важно е количеството

Ако кожният ни проблем не е толкова изострен, бихме могли да използваме и традиционните прахове за пране, но да намалим количеството. Когато то е прекалено, молекулите на препарата остават между влакната на дрехите и по този начин дразнят кожата.

Допълнителен цикъл за изплакване

Той би могъл да реши както горния проблем, така и да ни застрахова срещу остатъчен препарат по дрехите ни.

Предпазливост по две

Няколко допълнителни мерки могат да намалят вероятността да се окажем с обрив заради дрехите си. Да изперем преди първо носене новите дрехи е задължително, защото така не само премахваме бактериите, но и отстраняваме остатъчните химикали и бои от производството им. Използването на защитни ръкавици е другият трик, който би помогнал на хората с чувствителна кожа да се справят безболезнено с прането си./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448