Ползите от зехтина

Любопитно 12.04.2019 15:34

Зехтинът е традиционна част от средиземноморската кухня и свойствата му се изследват през последните 50 години от различни научни екипи. Ето до какви изводи са стигнали тези проучвания към момента.

Хората, които редовно консумират зехтин са подложени на по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, включително високо кръвно, инсулт (с 41% по-нисък риск при възрастните хора) и висок холестерол. Изглежда зехтинът потиска и възпалението.
Зехтинът е богат на мононенаситени мастни киселини, докато в сладкишите и другите силно преработени масови продукти има транс мазнини, които се свързват с 48% по-висок риск от депресия. Според проучване на Университета на Лас Палмас де Гран Канария (Испания), изглежда зехтинът леко понижава този риск.
Според изследване на Университета на Гранада от 2016 г., пърженето на храната в зехтин позволява запазването на повече хранителни вещества, отколкото варенето ?. Според друго изследване, публикувано в научното списание BMJ, хората, които редовно се хранят в храна, пържена в зехтин или слънчогледово олио, не са подложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания или преждевременна смърт. Но зехтинът е по-стабилен и е по-малко вероятно да промени хранителната стойност на храната при пържене, в сравнение със слънчогледовото олио.


Оксидативният стрес е увреждането на клетките, свързано с химична реакция между свободните радикали и други важни молекули в тялото ни. Проучване, проведено в Тунис и Саудитска Арабия, показва, че хубавият зехтин защитава черния дроб от оксидативен стрес.
Зехтинът може би понижава риска от рак на гърдата. Учени от Барселона стигнали до заключението, че зехтинът понижава активността на един онкоген, предотвратява увреждането на ДНК и води до загиването на туморни клетки. За разлика от зехтина, царевичното олио изглежда прави туморите по-агресивни. /lifestyle.bg
CHF CHF 1 2.07713
GBP GBP 1 2.32505
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.17894
USD USD 1 1.76408