По-умни ли сме, ако предпочитаме самотата?

Любопитно 07.01.2021 12:52 Снимка: ДНЕС+

По-умни ли сме, ако предпочитаме самотата?

Има хора, които са истински щастливи, когато плановете им за излизане с приятели пропаднат. Те си изкарват прекрасно в собствената компания и предпочитат да са сами, вместо с когото и да било.

Наричаме ги интроверти и често се чудим какъв им е проблемът с останалите. Оказва се обаче, че точно те са скрити лимонки, които могат да ни скрият шапката със знания. Ако по някаква случайност поискат да се видим, разбира се.

Хората сме социални животни и колкото повече общуваме с останалите, толкова по-щастливи се чувстваме (освен ако сред тези хора няма енергийни вампири). А пък тези, които предпочитат собствената си компания, може да не са по-щастливи, но пък са по-интелигентни. Това доказват от Singapore Management University и London School of Economics.

На базата на проведено изследване с 15 хиляди души на възраст между 18 и 28 години се установява пряка връзка между резултатите на тест за интелигентност, населението в района, в който живеят участниците, както и удоволствието, което им носи комуникацията с други хора.

И изненадващият извод е, че по-интелигентните хора се чувстват по-малко удовлетворени от живота, ако прекарват голяма част от времето си с приятели, предава Reader's Digest.

И това учените си обясняват с "теорията за щастие на саваната". Нашите предци са се чувствали по-щастливи, когато ловуват и са прекарват време заедно с останалите от племето. Това ги е карало да усещат сигурност. Но хората с по-висока интелигентност са достатъчно приспособими към различни трудни условия и нямат нужда от други, за да изпитват душевен и физически комфорт./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648