
Любопитно 07.05.2021 12:25 Снимка: ДНЕС+
По какво се различава кафето Робуста от Арабика?
Знаехте ли, че има около 100 различни вида кафета по целия свят? Тези видове имат значителна разлика по отношение на вкуса и отглеждането, но в крайна сметка изглеждат еднакви, след като са печени. Само два вида се отглеждат в промишлен мащаб.
Арабика е открита през 18-ти век в Етиопия, Робуста - през 19 век в Конго.
Арабика расте на надморска височина от 1000 до 2800 над морското равнище. Колкото по-високо, толкова по-богат е вкусът. Робуста расте в равнините.
Арабика е дърво, Робуста е храст.
На Робуста зърната са кръгли, на Арабика са по-овални, удължени и плоски.
Арабика има богат вкус с ярка киселинност, по-ароматно и меко. Зърната на Робуста са по-груби и прости на вкус с изразена горчивина.
Робуста балансира киселинността на сместа, докато Арабика намалява суровостта.
Робуста има два пъти повече кофеин, колкото в Арабика.
Повече от 65% от световното производство на кафе се добива от Арабика, 35% от Робуста.
Бразилия е основният производител на Арабика, а Виетнам произвежда най-много Робуста.
Арабика и Робуста се допълват взаимно, а от правилната комбинация от двата вида кафе се раждат най-добрите смеси от кафе.
Какво представлява кафето Арабика?
Арабика е „кралицата на кафените зърна“. Любителите на кафе обичат изискания му, сложен, сладък и мек вкус. Производителите обичат превъзходното качество и чистота на Арабика. Това кафе на зърна ясно управлява света на производството на кафе и специализирания пазар. Стабилна и богата реколта е възможна само при липса на студ. Средните дневни температури не трябва да падат под 15 градуса по Целзий.
Какво представлява кафето Робуста?
Любителите на кафе не го гледат с мили очи. То отнася повече критики. Някои дори стигат до там, че казват, че на вкус им е като изгоряла гума. И все пак това е второто най-консумирано и търгувано кафе в света. Зърната са сурови, силни и имат зърнест оттенък с подобен на фъстъци послевкус. В сравнение с Арабика, това кафе се счита за много по-лошо, но съдържа два пъти повече кофеин.
Отглеждане: От двата сорта, Робуста е по-лесна за отглеждане. Добивът също е по-малко чувствителен към насекомите. Високите нива на кофеин действат като химическа защита за зърната, тъй като е много токсичен за насекомите. Робуста по-бързо ражда плодовете си. Добивът на Арабика отнема няколко години, за да узрее.
Цена: Кафето Арабика е по-скъпо от Робуста. Евтините кафета в супермаркетите и разтворимите кафета обикновено са Робуста. Можете да вземете кафе Арабика в хранителните магазини, но не винаги може да се довери на качеството му. /tribune.bg
Още по темата
-
-
-
Кафето ни предпазва от диабет - но при едно условие
преди 7 месеца
![]() |
1 | 2.08289 |
![]() |
1 | 2.25378 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.05968 |
![]() |
1 | 1.67208 |
Последни новини
- 10:09 Септември във Varna Street Food Park: от Nirvana Tribute до фламенко и акустика
- 10:01 Макрон ще изравни рекорда на Митеран със 7 премиери по време на президентството си
- 09:54 Велев, АИКБ: Със заеми качваме заплатите
- 09:46 Кулеба: Избягах от Украйна „като крадец през нощта“ – пресслужбата му отрече
- 09:39 След инцидента с АТВ в „Слънчев бряг”: Повдигат по-тежко обвинение на задържания
- 09:31 Проф. Чуков за атентата в Израел: Няма да приключи само с тази акция
- 09:23 13 дни огнен ад в Рила: Пожарът все още не е локализиран
- 09:16 Тежка катастрофа затвори пътя София -Варна