Пирамидите, каквито не са били

Любопитно 09.01.2021 16:00 Снимка: ДНЕС+

Пирамидите, каквито не са били

Пирамидите в Гиза, Египет, са едно от седемте чудеса на античния свят. Трите големи - Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин, са гробници на местни владетели, които са дядо, син и внук. В непосредствена близост до тях се намират и три по-малки.

Част от Некропола в Гиза е и прочутият Голям сфинкс. Тази местност се посещава от милиони туристи всяка година и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. А сега, 4500 години след създаването си, от няколко месеца е в процес на преустройство.

Миналата година правителството е Египет одобри проект на стойност 17 милиона долара, който да направи най-популярната туристическа атракция в страната по-достъпна и привлекателни за всички, които искат да я посетят.

Акцентът на усилията е върху платото Гиза, като се предвижда изграждане на туристически център, транспорт с екологични автобуси и първия ресторант в тази местност, който вече е факт.

В края на октомври миналата година бе откриването на 9 Pyramids Lounge. Заведението е своеобразен оазис за всички туристи, изморени от дългите обиколки на пирамидите под жаркото слънце. То е проектирано така, че да наподобява традиционен бедуински лагер в пустинята.

Разположен на 1341 квадратни метра, комплексът предлага избор на посетителите си между хранене под открито небе върху възглавници в бедуински стил или под навеса, където са разположени столове и маси. А гледката е буквално един път.

 

Всичко е създадено само от естествени материали, за да се слива с мястото и атмосферата, а и за да отговаря на идеята за развитието на устойчив туризъм с грижа за околната среда. Част от нея са и електрическите автобуси и колички за голф, които са единствените превозни средства около туристическата атракция, предава Africanews.

За следващата година пък е планирано откриването на най-големия археологически музей в света. Търговците на сувенири и традиционни местни стоки, които са задължителна част от пейзажа на Некропола в Гиза, също ще получат своето място, където да извършват легална търговия. Това ще е удобство както за тях, така и за туристите.

Комплексът край пирамидите, който ще продължи да се разраства в следващите месеци, е един от редица проекти, предназначени да стимулират туризма в и около египетската столица Кайро./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448