Пианист изнася концерти за маймуни в Тайланд

Любопитно 25.11.2020 16:51 Снимка: ДНЕС+

Пианист изнася концерти за маймуни в Тайланд

Да оставиш публиката буквално да се качи на главата ти?!

Британски музикант предприе необичайно турне в централен Тайланд. Пианистът Пол Бартън изнася концерти пред, меко казано, непокорна публика, чийто представители го дърпат за косата, крадат партитурите му и се катерят по пианото му. За необичайната авантюра на находчивия музикант разказва „Сабах“.

Бартън е възприеман като рок звезда от стотици гладни диви маймуни, които се надява, че музиката му може да се успокои, във време, когато индустриалното прекъсване на туризма, предизвикано от коронавируса в Тайланд, означава по-малко посетители, които да ги хранят, и по-малко средства за тяхното благосъстояние.

“Трябва да положим усилия, за да сме сигурни, че се хранят правилно. И когато се хранят правилно, ще бъдат по-спокойни и няма да бъдат агресивни”, каза Бартън, 59-годишен, дългогодишен жител на Тайланд.

Музикантът е свирил на четири места в провинция Лопбури в страната, известна със своите крадливи маймуни. Сред тези места са древен индуски храм, железария и изоставено кино.

Макаците се струпват незабавно около него, докато той свири „Грийнсливс“, „На Елиза“ на Лудвиг ван Бетовен и „Дневникът на любовта“ на Майкъл Ниман. Някои се наместват на табуретката му, други се качват на раменете му и дори върху главата му. Бартън се опитва да остане фокусиран, докато малка маймуна тича напред-назад по клавишите на пианото, а други дъвчат неговия нотен лист, преди той да се опита да го изтръгне.

„Прекрасна възможност да опозная дивите животни в момент, в който са непринудени“, каза Бартън, родом от Йоркшир в Северна Англия.

Маймуните са последната му публика, след като е свирил Бах, Шуберт, Шопен и Бетовен повече от десетилетие на слонове в храмови уединения за пенсионери.

Бартън се надява да повиши осведомеността за естествения живот на маймуните, като същевременно изучава техните поведенчески реакции към класическата музика.

„Възможно е музиката да играе роля в процеса на възприятията им“, каза той./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448