Петте държави, които са с най-висока репутация в света

Любопитно 16.04.2022 16:35 Снимка: ДНЕС+

Петте държави, които са с най-висока репутация в света

Ако имате избор между едноседмична ваканция в Иран и седем дни почивка в Швеция, кое бихте избрали? А ако получите едновременни предложения за добре платена работа от Канада и от Русия? Ако без да се замисляте отговаряте "Швеция и Канада, азбира се", вероятно сте повлиян от възприятието си за репутацията на различните държави.

Как се създава репутацията на една страна?

Събитията от дадена държава, както и новините за нея определено играят важна роля. Другите неща са чувството за сигурност, за щастие на хората, стандартът на живот, икономическите и екологичните условия, социалният елемент, политическата обстановка, нивата на престъпност и много други.

Съзнателно или не хората разчитат най-вече на репутацията на дадена държава, когато решават къде да открият бизнес, къде да живеят и къде да отидат на почивка.

А всяка година излиза и класация с ТОП 5 на държавите с най-висока репутация в света. Ето ги и тях.

1. Швеция

Скандинавската държава има репутацията на една от най-богатите, най-спокойните и най-приветливи страни  света. Там е страхотно за почивка, за правене на бизнес, за създаване на семейство и общо взето за почти всичко. Шведите традиционно са на първите места и в класацията за най-щастливите хора на планетата, а страната им е синоним на спокойствие, толерантност и висок стандарт на живот.

2. Швейцария

За красотата на природата в Швейцария знаят всички. Както и за традицията на неутралност, която привлича инвеститори от целия свят. Швейцарците са едни от най-гостоприемните хора в света, а страната им е еталон за свобода, спокойствие и сигурност дори във времена на глобални кризи и войни.

3. Норвегия

Скандинавската държава определено е достойна за добрата си репутация. А тя се изразява в много висок жизнен стандарт, полово равенство, социални придобивки и не на последно място - спираща дъха природа. Норвегия е една от най-богатите държави в света, която инвестира в спестовни фондове за следващите поколения. Чужденците също са добре приети, стига да спазват правилата и да си плащат високите данъци.

4. Канада

Канадците са едни от най-гостоприемните към чужденци хора в света. Държавата традиционно има политика на обществена загриженост към и силна социална политика към по-бедните хора, към бежанците и като цяло към хората, които нямат нужните качетва да печелят повече пари. Затова понякога е наричана и "американската Скандинавия". За разлика от САЩ, където престъпността е огромна, Канада е една от най-безопасните страни в света. Разбира се, престъпност има, но има и силна защита, както и здрави морални ценности и отношения на държавата към хората, изпаднали в беда. В добавка достъпното обществено здравеопазване привлича хора от всички краища на света, включително все повече американци.

5. Австралия

Може и да е на другия край на земного кълбо и да е пълна с животни, растения и твари, които могат да убият човек, но Автралия има висока репутация и е предпочитано място за туризъм, бизнес и живот, заради високото ниво на сигурност и спокойствие. В страната от десетилетия са забранени огнестрелните оръжия, което свежда до минимум заплахата от престрелки, каквито са ежедневие в Америка. Австралийските градове са едни от най-комфортните в света, заплащането на хората е едно от най-високите, а туризмът и красивата природа изобщо няма ужда да ги коментираме./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648