Перфектната пържола в шест лесни стъпки

Любопитно 01.02.2024 17:16 Снимка: ДНЕС+

Перфектната пържола в шест лесни стъпки

Да приготвим пържола може и да ни звучи просто, но всъщност много лесно може и да допуснем грешка, която да ни остави разочаровани от вечерята. Независимо колко изпечено предпочитаме месото си, когато то не е добре подбрано и сготвено, просто няма как да ни бъде вкусно.

За да си гарантираме, че следващият път, когато решим да приготвим пържола, ще бъдем доволни от вида и вкуса ѝ, е добре да следваме съветите на професионалистите. Ето кои са основните шест стъпки на главен готвач Ашли Лонсдейл.

Правилното месо

Пътят към приготвянето на идеалната пържола започва още при избора ѝ в магазина. Начинаещите готвачи у дома е препоръчително да изберат месо без кост. Но независимо от това на какъв вид сме се спрели, е добре да обърнем внимание и на дебелината на пържолата - тя трябва да бъде около 3.5 сантиметра.

Разбира се, важно е да се информираме и с какво е хранено животното, чието месо самите ние ще консумираме. За предпочитане е да подбираме месо от тревопасни животни, а не от такива, хранени със зърно.

Правилните съд и температура

Подходящият тиган е от съществено значение за приготвянето на вкусна пържола с хубава коричка. Металният тиган върши работа, но чугуненият е още по-добър вариант, защото поддържа топлината равномерна.

Преди да сложим месото обаче, трябва да се уверим, че тиганът ни е наистина добре загрят - стремим се месото да зацвърчи силно, когато докосне дъното.

Правилното изпичане

При изпичането се случва най-често допусканата грешка - местенето на пържолата по дъното на тигана и честото ѝ обръщане. Ако искаме да постигнем хубава коричка, просто трябва да оставим месото да се изпече така, както сме го сложили първоначално на тигана. Основното правило на готвачите гласи, че можем да обърнем пържолата чак тогава, когато едната ѝ страна вече е добре изпечена.

Допълнителната стъпка

Главен готвач Ашли Лонсдейл уточнява пред delish, че тази стъпка не е задължителна, но с нея пържолата става още по-вкусна. Нейният съвет е през последните няколко минути от готвенето, да прибавим голямо парче масло (поне две супени лъжици) в тигана, заедно с няколко смачкани скилидки чесън и стрък мащерка.Когато маслото се разтопи, го загребваме с лъжица от дъното на тигана и заливаме пържолата. И така няколко пъти.

Необходимата кухненска "джаджа"

Може и да ни се струва излишно, но да имаме готварски термометър в купнята би ни било особоено полезно, когато приготвяме пържола.

Измерването на температурата с него е най-сигурният начин да разберем кога е готово месото. Щом достигне 125-135 градуса, можем да го извадим от тигана.

Финалното търпение

След като извадим кулинарното си творение от тигана, трябва да впрегнем малко воля и да устоим на изкушението да го разрежем веднага. Необходимо е да изчакаме поне 10 минути.

През това време мускулните влакна в пържолата ще се отпуснат и соковете в нея ще се преразпределят. А резултатът - сочно парче месо, за което ще си мислим дълго, след като сме опитали.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027