Пеперудите монарх, глобалното затопляне, пестицидите и ще изчезване ли видът

Любопитно 29.01.2021 09:36 Снимка: ДНЕС+

Пеперудите монарх, глобалното затопляне, пестицидите и ще изчезване ли видът

2021 г. не започна много обещаващо, защото все още сме в пандемия, а данните от миналата година показаха, че глобалното затопляне не е забавило ход.

И това не са добри новини както за хората, така и животинските видове, които също страдат от променящия се климат. Поредният пример са пеперудите монарх, които са застрашени от изчезване.

Според ежегодното зимно преброяване на тези пеперуди от Xerces Society, броят им е драстично намалял. При преброяването са били отбелязани едва 2000 пеперуди, което е с десетки хиляди по-малко от обичайното.

Дори много повече, ако върнем лентата назад към 80-те години на миналия век, когато по дърветата в Калифорния са били преброявани милиони пеперуди монарх. Всяка година пеперудите монарх прелитат близо 5000 километра от Канада и северните части на Америка до Калифорния, където прекарват зимата.

Специфичното при тях е, че се връщат на абсолютно същите места, дори дървета, където се групират през студените месеци. По принцип пеперудите монарх пристигат в Калифорния към началото на месец ноември и напускат щата, когато започне да се затопля през март.

В източната част на континента пък тези пеперуди прелитат от Канада чак до Мексико, за да прекарат зимата. При преброяването миналата зима са били отчетени 29 000 пеперуди.

Според учените намаляването на броя им в западната част от Щатите се дължи не само на глобалното затопляне и промените в климата, но и на човешката дейност, която унищожава естествения им хабитат. Използването на пестициди в земеделието също е сериозен фактор, който погубва пеперудите монарх.

Тревожното също така е, че проучване на Университета във Вашингтон (Washington State University) от 2017 г. предвижда, че ако популацията им падне под 30 000, то видът най-вероятно ще изчезне в следващите няколко десетилетия, ако не се вземат мерки. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648