Пътник приземява самолет край Флорида без да може да лети

Любопитно 12.05.2022 18:33 Снимка: ДНЕС+

Пътник приземява самолет край Флорида без да може да лети

Пътник без никакъв опит в летенето приземи успешно самолет във Флорида, след като пилотът припадна, съобщи Би Би Си.

Дарън Харисън се е прибирал от Бахамите и искал "просто да прегърне бременната си жена", когато се случило немислимото. В следствие на здравословен проблем, пилотът припада, а пътникът на борда трябва да реагира бързо, преди самолетът да се разбие.

В аудио от борда на полета се чува пътникът Дарън Харисън да казва на контрола на въздушното движение, че се развива "сериозна ситуация".

Авиодиспечер, който се занимава с обучението на нови пилоти, помага на мъжа да спусне самолета и да го приземи на международното летище Палм Бийч малко след обяд във вторник. По-късно двамата се срещнали на пистата и се прегърнали силно.

Не е разкрито медицинското състояние на пилота, но той е настанен в болница за лечение.

Разговор на борда между г-н Харисън и контрола на въздушното движение, които съумяха да овладеят драматичната ситуация:

Харисън: "Тук имам сериозна ситуация. Пилотът ми е неспособен да се движи или говори. Нямам идея как да управлявам самолета."

Контрол: "ATC: 333 Делта на Лима, Роджър, каква е вашата позиция?"

Харисън: "Нямам представа. Виждам бреговете на Флорида пред себе си, но нямам представа къде точно съм."

Контрол: "Поддържайте крилата равни и просто се опитайте да следвате брега, на север или на юг. Опитваме се да ви намерим."

Робърт Морган, ръководител на полети на международното летище Палм Бийч, бил в почивка, когато негов колега отишъл да го уведоми за ситуацията. Той е инструктор по летене с повече от 20 години опит в управлението на въздушното движение.

Уви, Морган никога не е летял на конкретния модел - едномоторна Cessna 208, американско производство - но е бил в състояние да използва карта на пилотската кабина на самолета, за да дава инструкции на летеца.

„Знаех, че самолетът лети като всеки друг самолет. Просто трябваше да го запазя спокоен, да го насоча към пистата и да му кажа как да намали мощността, за да може да се спусне до кацане“, каза Морган.

След като героичният пътник се приземил успешно, на записа може да се чуе как треньорът Морган го хвали пред другите пилоти.

— Казахте, че пътниците са кацнали на земята? — отвърна пилотът. "О, Боже. Страхотна работа".

Федералната авиационна администрация на САЩ провежда разследване в момента./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648