Пържените зеленчуци били по-полезни от варените
Любопитно 22.01.2016 15:58
Пържените и задушени в студенопресован зехтин зеленчуци са по-полезни от варените, защото така се увеличават антиоксидантите в тях, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на испански учени.
Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.
Кристина Санчес и екипът й от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 гр картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.
Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.
Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля. Учените обръщат внимание на факта, че пърженето повишава калоричността на храната.
Източник: БТА
Зехтинът запазва и увеличава фенолите при пърженето. Това са химикали със защитни свойства, които предпазват от хронични болести, дори от рак и диабет. Варенето е с точно обратният ефект.
Кристина Санчес и екипът й от университета на Гранада са проверили как се отразява начинът на готвене върху 120 гр картофи, тиква, домати и патладжани, нарязани на кубчета, без семки или кора. Те ги пържили, сотирали, задушавали в мазнина с вода и варили. За мазнина използвали студенопресован зехтин. Резултатите измерили лабораторно с високоефективна течна хроматография, като отчели нивото влага, мазнини, суха материя и общо брой феноли, както и антиокисдантните свойства.
Резултатите им показват, че пърженето със студенопресован зехтин наистина увеличава съдържанието на мазнини и намалява влагата, като фенолите стават повече в сравнение с варенето, още повече че зеленчуците се обогатяват и с полезни съставки от зехтина.
Варенето се препоръчва само за случаите, когато водата не се изхвърля. Учените обръщат внимание на факта, че пърженето повишава калоричността на храната.
Източник: БТА
![]() |
1 | 2.0974 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.85788 |
![]() |
100 | 4.15376 |
![]() |
1 | 1.67638 |
Последни новини
- 19:22 За „плочкаджийте“ - новите мутри и хората на мисълта - смазани под киреча* на маргиналността
- 19:15 ПП търси Левски, но изпраща Асен Василев
- 19:07 Денис Шмигал: Украйна ще се нуждае поне от 120 млрд. долара за отбрана през следващата година
- 19:00 Франция: Мирните преговори между Украйна и Русия трябва да доведат до среща между Путин и Зеленски
- 18:52 Русия "значително разширява" списъка си със санкционирани представители на ЕС
- 18:45 Персоналът и главният офис на СЗО в Газа са били нападнати от израелската армия
- 18:37 Болсонаро беше обвинен в неспазване на съдебни разпоредби, авоарите на сина му бяха замразени
- 18:31 БНБ: Не предлагаме кредити по телефона – това са измами