Парадокс: Япония умува как да накара младите хора да пият повече алкохол

Любопитно 19.08.2022 19:44 Снимка: ДНЕС+

Парадокс: Япония умува как да накара младите хора да пият повече алкохол

Япония започна кампания за насърчаване на консумацията на алкохолни напитки сред младите, съобщава Би Би Си.

По-младото поколение пие по-малко алкохол от родителите си, което води до свиване на пазара на този вид напитки, като саке (оризово вино, традиционно за Япония - б.р.).

По тази причина националната данъчна агенция обяви национален конкурс,чиято цел е обръщане на тенденцията.

Кампанията "Саке, Вива!" (Sake Viva!) е насочена към създаването на план, който да направи пиенето по-привлекателно и по този начин да стимулира икономиката.

Конкурсът приканва хората на възраст от 20 до 39 години да споделят своите бизнес идеи, за да дадат тласък на търсенето на алкохолни напитки сред своите връстници - независимо дали става въпрос за японско саке, шочу, уиски, бира или вино.

Японските медии съобщават, че обществените реакции към кампанията са били разнопосочни, като не са липсвали критики относно опита за насърчаване на подобен нездравословен навик.

Желаещите да се включат в конкурса имат срок до края на септември да представят своите идеи. След това най-добрите предложения ще бъдат разработени с помощта на експерти, преди да бъдат окончателно представени през ноември.

Японската данъчна служба приписва по-ниската консумация на алкохол на промяната в начина на живот вследствие на пандемията от COVID-19, както и на спада в раждаемостта и застаряването на населението. Световната банка изчислява, че близо една трета (29%) от населението на Япония е на 65 и повече години - най-високият дял в света.

Последните данни на данъчната служба показват, че японците са пили по-малко алкохол през 2020 г., отколкото през 1995 г., като консумацията се е сринала от около 100 до 75 литра на възрастен годишно.

Приходите от данъци върху алкохола също са се свили през годините - те са съставлявали 5% от общите приходи през 1980 г., докато през 2020 г. възлизат на едва 1,7%.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648